Co nám vadí na připravované aktualizaci územního plánu Brna? Těžko říct. Neměli jsme čas dokument prostudovat. Zvláště, když je naprosto nepřehledný.

Takové hlasy se ozývají z radnic brněnských městských částí. Lhůta k vyjádření byla podle starostů šibeniční. A navíc v době dovolených. Nový plán přitom může ovlivnit život tisíce lidí. Tím, že v okolí jejich bydliště dovolí například nové velké stavby, průmyslové zóny nebo rušení zeleně.

I proto hrozí, že se například v Soběšicích dočkají lidé hřbitova. Přestože jej nechtějí. „Proti aktualizaci se zvedla vlna protestů. Pokud jim magistrát nevyhoví, chceme vyvolat místní referendum," uvedl jeden ze soběšických obyvatel David Prchal.

Nesouhlasíte se změnami v územním plánu? Napište na brnensky@denik.cz

Přestože hřbitov považuje za nesmysl i radnice, při podávání námitek mlčela. „V prvním kole jsme připomínky nepodávali. Odbor územního plánování a rozvoje ho vyhlásil pátého června. Do dvaadvacátého července, kdy připomínkování končilo, jsme neměli šanci aktualizaci projednat," upozornil místostarosta Brna-sever, pod který Soběšice spadají, Rostislav Hakl.

Vyjádřit se nestihla ani radnice největší městské části Brna-střed. „V mapových podkladech bylo příliš složité se zorientovat. Podklady sice byly už dříve dostupné na webu města, ale nedalo se v nich vyznat. Počítáme proto s dalším kolem připomínkování," řekl starosta Libor Šťástka.

Jako nepřehledné hodnotí podklady také starostka Jundrova Ivana Fajnorová. „V dokumentech nebyly jednoznačně vyznačeny zásadní změny. Týkaly se hlavně hustoty zástavby. Aktualizace ji zvýšila tam, kde si ji nepřejeme. Připomínky jsme podali, ale bylo to časově náročné. Proto je podáme i ve druhém kole," sdělila.

I líšeňský starosta Břetislav Štefan tvrdí, že termín byl moc krátký. „Připomínky jsme podali jen díky tomu, že se v problematice orientuji. Ale dokáži si představit, že kolegové měli větší problémy," konstatoval Štefan. Dodal, že Líšeň především nechce další stavební plochy. Ty, které jsou ve stávajícím územním plánu totiž zůstávají prázdné.

Magistrát se kritice brání. „Červnový a červencový termín pro podávání připomínek vychází ze stavebního zákona. A navíc jej město skoro o měsíc prodloužilo," zdůraznila mluvčí magistrátu Soňa Haluzová. Město podle ní nemůže ani za to, že jsou výkresy složité. „Zpracovali jsme je podle pokynů ministerstva pro místní rozvoj," upozornila Haluzová.

Podle náměstka primátora pro územní plánování Ladislava Macka měly městské části na studium územního plánu dost času. „Vše si mohly předem nastudovat na internetu. Pokud tak neudělaly, musí plán řešit i v době dovolených. Rozhodně je ale v tom nebudeme řídit, jak požaduje Brno-střed. To není naše úloha," zdůraznil Macek.

Město má podle něj pomoci jen malým městským částem, které nemají specializované úředníky. „Ale v potaz vezmeme i připomínky, které přijdou později," řekl.

Vstřícnost magistrátu potvrdil například starosta Útěchova Zdeněk Drahoš. „Ochotně nám poradil," konstatoval. Bez problémů bylo zpracování připomínek také podle ořešínského starosty Jana Levíčka či Vladimíra Vetchého z Bystrce.