Schováváte se za důležité projekty, jako je rozšiřování cyklostezek a stavba protipovodňové ochrany, a přitom se snažíte nenápadně protlačit zájmy developerů, kteří necitlivě zastaví krajinu a poškodí životní prostředí. Takový vzkaz posílají vedení Brna nespokojení lidé kvůli aktualizaci územního plánu po nedávném zveřejnění jejího návrhu. Brno chce klíčový rozvojový dokument z roku 1994 tímto způsobem přizpůsobit současným požadavkům.

Jenže podle nespokojenců nadělá aktualizace víc škod než užitku. „V plánu je například další obří hypermarket za Bauhausem, který tu proti naší vůli postavili předloni. Přitom právě už Bauhaus výrazně narušil krajinu kolem Ivanovic. Místo lesa tu jsou obrovské nápisy tohoto obchodu," bojí se Eva Slavíková z Ivanovic.

Kromě toho vidí i další negativní zásahy do života lidí. „Výrazně se navýší doprava. Přitom pro Ivanovice další obchodní dům asi moc pracovních míst nepřinese. Je to špatný nápad a doufám, že nebude pokračovat," věří žena.

Kvůli podobným protestům se už na změny územního plánu zaměřili také opoziční zelení na brněnském magistrátu. „Hlavním nedostatkem aktualizace je, že spolu s důležitými změnami protlačuje soukromé záměry developerů," zdůraznil šéf brněnských zelených Martin Ander.

Problém je podle něj i v tom, že lidé o aktualizaci plánu nevědí. „Rozsáhlý dokument je pro laiky nepřehledný a nesrozumitelný. Vedení radnice rezignovalo na snahu lidem srozumitelně vysvětlit, o co se jedná. Přitom jde o změny, které se výrazně dotknou jejich života," kritizoval Ander. Podle něj lidé nechápou ani rozdíl mezi aktualizací a pracemi na novém územním plánu. Ten může začít platit za dva roky, zatímco aktualizaci mohou zastupitelé schválit už letos.

Náměstek primátora Ladislav Macek ale s Anderem nesouhlasí a tvrdí, že zájemci se vše ještě dozvědí. „Na druhou polovinu roku je naplánované projednávání s lidmi," podotkl Macek.

Podle náměstka Macka nyní aktualizace územního plánu pokračuje projednáváním se státními orgány.

Proti navrženým změnám se stavějí i lidé z Dolních Heršpic a Přízřenic. A kritizují město, že jejich připomínky ignoruje. Magistrát totiž zapracoval do návrhu dva roky starou územní studii vývoje těchto částí Brna. „Plánuje nadbytek bytových domů na úkor rodinných, průmyslovou zónu, či zavedení tramvaje. Připomínky, které jsme proti studii dávali, město zamítlo. To není žádné vypořádání. Navíc se rozhodnutí úřadu objevilo jen na internetu a lidé se o něm nedozvěděli," nelíbí se Pavlu Reichovi ze sdružení Samostatný jih.

Podobně naštvaní jsou také lidé v brněnském sídlišti Lesná. Aktualizace totiž vrací do hry přestavbu obchodního centra Obzor.

Ta původně počítala se vznikem devatenáctipatrového domu, později investor naplánoval jen osm pater. „Podle návrhu se zvýší takzvaný index podlažní plochy z 0,2 na 2,2. Vyhovuje tak přání investora," uvedla Karla Hofmanová ze sdružení Majdalenky. Lidé přitom mají obavy z nárůstu dopravy a zastínění domů.

Náměstek Macek však ujišťuje, že ještě nic není definitivně rozhodnuté. „Pokud se nějaký z návrhů změn ukáže jako příliš kontroverzní, nezařadíme ho," slíbil Brňanům Macek.

Největší problémy aktualizace územního plánu

Obzor na Lesné: S plánem na přestavění jednopatrového sídlištního obchodního centra přišel investor už v roce 2009. Chce postavit multifunkční dům, podle posledních plánů osmipatrový. Proti se postavili lidé obávající se zastínění i nárůstu dopravy. Zamítlo jej i zastupitelstvo Brna-severu.

Zástavba pod Dubovou ulicí v Jundrově: Místo, kde je teď zahrádkářská kolonie, je určené pro zástavbu. Změna ale umožňuje stavbu bytových domů místo rodinných. To podle místních příliš zatíží dopravu.

Další hypermarket v Ivanovicích: Za Bauhausem, který předloni proti vůli místních vyrostl, má vyrůst další hypermarket. Lidé se bojí zásahu do krajiny a nárůstu dopravy

Územní studie Dolních Heršpic a Přízřenic: Proti vůli místních zařazuje do územního plánu velkou výstavbu bytových domů, průmyslovou zónu a tramvajovou trať.