Podle jihomoravských odborníků je to pravda jen z části. „Záleží, o jakou jde uzeninu, ze kterého podniku pochází, jakou technologií byla zpracovaná či kdo zodpovídal za její kontrolu. Nelze to rozhodně brát všeobecně, ani v případě domácích versus dovážených výrobků. Rozhodující je vždy, na čem se udí, a proto se případ od případu liší," zhodnotil ředitel brněnského Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík.

Podle něj jde tak jen o poplašnou zprávu. „Je to výkřik, který měl vzbudit zájem. Víc by o problému vypovídala třeba analýza pěti druhů konkrétních uzenin na přítomnost rakovinotvorných látek," doplnil odborník.

Ano, ale s mírou

U uzenin, které jsou pod hygienickou kontrolou, je ale podle něj záruka absence rakovinotvorných látek. „Zkoumáme, zdali jsou potraviny vyhovující, nebo ne. Například ohledně limitů, které mohou být pro organismus škodlivé. Pokud však najdeme uzeninu, která je nebezpečná, tak spíš z důvodu nedovoleného skladování a výskytu plísně," vysvětlil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Přesto je však podle něj potřeba udržet míru. „Bůček sice legální je, ale pokud ho někdo bude jíst ve větším, zvyšuje si riziko selhání oběhové soustavy," podotkl Kopřiva.

Veganka Natálie Štěpánková, která se už několik let snaží žít zdravě, má názor radikálnější. „Světová zdravotnická organizace měla uzeniny jako karcinogeny označit už dřív. Studií na tohle téma bylo už hodně a výsledky jsou přesvědčivé. Přesto oceňuji, že konečně odborníci začínají lidi upozorňovat, že nadměrná konzumace masa je zdraví škodlivá. Když jsem ho přestala jíst, zjistila jsem, že hledat náhrady za uzeniny je zbytečné. Lepší je otevřít se jiným chutím a zkoušet nové věci," vyzdvihla. Zajímavé je podle ní uzené tofu, tempeh nebo takzvané robi maso.

Se změnou životního stylu se však rozhodně nehodlají smířit čeští chovatelé. „Je to nafouklá bublina. O tom, že uzeniny jsou karcinogenní, se mluví dlouho. Každý rozumný člověk ale ví, že pokud jí pestrou stravu a uzeniny zařadí do jídelníčku jen občas, nemůže se nic stát. Kdyby byly opravdu tak škodlivé, zakážou je," uvažoval Jiří Němec, který hospodaří v Přeskačích na Znojemsku.

Jídlo pro děti

Mimo to se podle něj zdejší podnikatelé už dlouhá léta snaží o co nejmenší zdravotní závadnost. Například na Jatkách Šebkovice, která dodávají maso a uzeniny na Znojemsko a Třebíčsko. „Že uzeniny obsahují dehet, je známá věc. Proto se snažíme vyhýbat rychlosoli. Uzená masa masírujeme v míchačce, aby bylo takové soli potřeba co nejméně. Tenké párky také nesolíme. Víme totiž, že je s oblibou jí také děti," uvedl jednatel společnosti Pavel Šula.

I díky tomuto přístupu se nová zpráva Světové zdravotnické organizace zatím neprojevila při prodeji. „Udilo se už před tisíci lety a nikdy lidé neřešili, že mají uzeniny vliv na zdraví. Snad i proto jsem se ještě ani nesetkal se zákazníkem, který projevil obavu z našich výrobků," shrnul majitel uzenářství v Rohatci na Hodonínsku Jiří Bezchleb.

Lékař radí: Maximálně padesát gramů denně

Brno - Uzení, sušení, fermentace nebo nakládání do solí a látek, které zvýrazňují chuť či zvyšují trvanlivost. Nadměrný příjem takového masa způsobuje podle Světové zdravotnické organizace rakovinu tlustého střeva a konečníku. „Člověk je všežravec a maso má být součást jeho jídelníčku. Pro tělo jde totiž o důležitý zdroj nezbytných aminokyselin, proteinů, minerálů a vitamínů," tvrdí lékař z Masarykova onkologického ústavu v Brně Marek Svoboda.

Zmiňovaná zpráva spoustu lidí zaskočila. Jak je to tedy s pojídáním uzenin?

Rozhodně bychom jejich konzumaci a dalšího zpracovaného masa měli omezit na množství nepřesahující padesát gramů za den. Ideální je do třiceti gramů, jinak se vystavujeme osmnáctiprocentnímu zvýšení celoživotního rizika vzniku nádoru tlustého střeva a konečníku.

Nevyvolává přesto organizace zbytečnou paniku?

Určitě je dobře, že se o tom mluví, ale je nezbytné správně popsat, co se kterou informací opravdu myslí. Zpráva pouze říká, že existují nezpochybnitelné důkazy o uzeninách, které způsobují rakovinu.

Stejně jako tabák či azbest, jak tvrdí odborníci z organizace?

Riziko vzniku rakoviny spjaté s působením tabáku nebo azbestu na orgány dýchací soustavy je nesrovnatelně vyšší než riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku způsobené uzeninami. Až na to, že uzeniny jí až na výjimky téměř každý.

Liší se jednotlivé výrobky?

Z řady studií víme, že víc škodlivin vzniká v mase, které lidé udí doma. Oproti tomu průmyslové, dobře kontrolované uzení a zpracování masa je většinou bezpečnější.

Hlavně kvalita, radí farmářka

Pustiměř - Primárně se zaměřují na výkrm a prodej prasat. Farma v Pustiměři na Vyškovsku má však v budoucnu nabídnout i domácí uzeniny. Rodina Burešových si je zatím vyrábí jen pro vlastní potřebu. I tak ale dbají na receptury, které mají časem splnit potřeby náročných zákazníků.

Zprávu Světové zdravotnické organizace o škodlivosti uzenin proto neberou vážně. „Je to hloupost. Vždy záleží na tom, co do uzenin dáte. Pokud jde o kvalitní výrobek, ve kterém je pouze maso, voda a koření, nevidím problém. Jde pouze o zakonzervované maso, jak ho už kdysi dávno dělali naši předkové," kroutí hlavou Jana Burešová.

Zároveň odsuzuje výrobce, kteří do uzenin dávají fosfáty a další náhražky. „Co asi můžou obsahovat špekáčky, když kilogram stojí šedesát korun. Kvalitní suroviny jsou dražší, ale člověk má aspoň zaručený původ, kvalitu i čerstvost," vyzdvihuje Burešová.

Přestože se závěry odborníků z organizace nesouhlasí, obává se reakce zákazníků. „Lidé jsou snadno ovlivnitelní. Když se začalo prodávat mléko v automatech, nakupovali ho ve velkém. Pak ale hlavní hygienik prohlásil, že není vhodné, a rázem prodej výrazně poklesl," vzpomíná Burešová.

Přesto věří, že pustiměřská farma si své věrné zákazníky najde.