„Při studiu sociologie jsem navštěvovala takzvaný brněnský Bronx, tedy Cejl a další vyloučené lokality," přibližuje dnes už doktorka etnologie a momentálně studentka prvního ročníku doktorského studia práv.

Upozorňuje, že v případě brněnských oblastí se nejedná o pravé chudinské čtvrti. „Chtěla jsem mít i mimoevropskou zkušenost," zdůvodňuje, proč se v září minulého roku vydala na cestu do jižní Afriky.

Díky výzkumu se opakovaně dostala do oblastí, kde sídlí drogové gangy a ozbrojená přepadení jsou téměř každodenní rutina. Paradoxně do ohrožení života se dostala ne tam, ale při cestě autem z univerzity, kde působila. „Nějaký muž mi rozbil okénko a ukradl notebook, pas a veškeré doklady," popisuje Brožovičová.

Po události chtěla třiatřicetiletá doktorandka okamžitě odjet domů. „Řekli mi, ať si dám kávu a o odjezdu ještě popřemýšlím," říká.

Nakonec v Africe zůstala ještě pět měsíců. „Pochopila jsem, že je tam smrt nedílnou součástí života," přiznává.

V současnosti další cesty nechystá. „Teď si dám na chvíli od cestování pauzu a vrhnu se na teoretickou práci," říká. Ještě do Vánoc má mimo jiné v plánu vydat knihu o krojích na Strážnicku.

BARBORA TICHÁ