Cestující na takzvaném validátoru zvolí na displeji typ jízdného, přiloží bezkontaktní platební kartu a přístroj jim vytiskne požadovanou jízdenku. „Jde o službu, která má zpříjemnit cestování především cizincům, kteří nemají při příletu koruny v hotovosti na nákup jízdenky," vysvětlil generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Dosud automaty na bezkontaktní karty fungovaly na hlavním nádraží a Malinovského náměstí. „Autobusy na lince 76 určitě nebudou poslední. Budeme chtít tuto službu rozšiřovat. V rozpočtovém období Evropské unie 2014 až 2020 chceme žádat o dotaci, která by nám pomohla pokrýt touto službou všechny vozy městské dopravy," uvedl náměstek primátora Richard Mrázek. Dodal, že díky uspořeným nákladům by se výhledově mohla snížit cena jízdného.

Město, podnik a banka ČSOB službu připravovali rok. „Inspirovali jsme se v Londýně a Chicagu, ale museli jsme systém přizpůsobit českým podmínkám a požadavkům dopravního podniku. Brno a Liberec jsou první česká města, která se odvážila systém vyzkoušet, nikde jinde ve střední a východní Evropě podobný systém nefunguje," uvedl ředitel Rozvoje obchodu ČSOB Jan Kubíček. Systém funguje s kartami Visa a Mastercard.

OBRAZOVÝ NÁVOD NA TO JAK BEZKONTAKTNÍ KARTOU ZAPLATIT JÍZDENKU, NAJDETE VE FOTOGALERII.