VYBERTE SI REGION

V bohunické nemocnici zlepšili rehabilitační péči

Brno – Na pacienty po úrazech nebo operacích pohybového ústrojí nyní čeká na rehabilitačním oddělení brněnské fakultní nemocnice 234 nových přístrojů a pomůcek. Projekt za téměř třicet milionů korun hradila z patnácti procent nemocnice, zbytkem peněz přispěla Evropská unie.

5.10.2010
SDÍLEJ:

Rehabilitační oddělení brněnské fakultní nemocnice.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Rehabilitační oddělení naší nemocnice sice patří k největším v republice, ale jeho vybavení bylo doposud poměrně zastaralé,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Kraus. Dodal, že srovnatelně vybavenou spinální jednotku už teď má asi jen nemocnice v pražském Motole.

Mezi novými přístroji nechybí lokomat, tedy zařízení k nácviku chůze u pacientů s postiženou míchou, po mozkové mrtvici a podobně. Dále elektrický chodník, ergometr, vibrační plošina nebo zařízení pro cvičení v závěsu zvané REDCORD. „To se může použít téměř u všech myslitelných diagnóz. Záleží na fantazii fyzioterapeuta,“ vysvětlila vedoucí fyzioterapeutka Dagmar Janů.

Nové vybavení ocenila i primářka rehabilitačního oddělení Jana Roubalová. „Celý proces rehabilitace se zrychlí a zefektivní. A usnadní se díky tomu i těžká práce fyzioterapeutů a ošetřovatelů,“ řekla primářka. Podle ní je zatím rehabilitace poměrně nedoceněná. „Přitom se výrazně podílí na výsledku léčby a vyplatí se i ekonomicky,“ podotkla.

Lůžková část rehabilitačního oddělení bohunické nemocnice má pětašedesát lůžek, lidé zde bývají hospitalizováni průměrně sedmnáct dnů. „ Zřízením traumacentra se nám dost změnila skladba pacientů. Máme tu často těžké případy, se kterými je i více práce,“ připomněla Roubalová. Značný provoz je také na ambulantní rehabilitaci, kde denně projde přes stovku lidí.

MARIE MÁLKOVÁ

5.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies