VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Brně do jídla vrazí trochu lásky

Brno /ANKETA/ – Jak vyndat kostru z králíka, aby zbytek zvířete zůstal vcelku? Tuto i další užitečné rady do kuchyně se dozvědí návštěvníci třítýdenního gastronomického festivalu Jídlo z blízka. Ten odstartoval v pondělí ve třinácti brněnských restauracích. Místa u stolů, kde lidé poznají regionální potraviny i jejich původ se rychle plní. „Před zahájením jsme obdrželi už dvě sta rezervací" spočítala Lucie Frgalová z Organizace Slow food Brno, které akci pořádá.

9.7.2012 1
SDÍLEJ:

ILUSTRAČNÍ FOTO: Gastronomický festival Jídlo z blízka v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Rezervace minimálně čtyřiadvacet hodin dopředu jsou podle ní nutné ve všech restauracích. „Je to kvůli stoprocentní čerstvosti pokrmů," dodala Frgalová. Ke všem festivalovým jídlům se můžou návštěvníci v jídelním lístku přečíst o jejich původu i o hospodářích a zemědělcích, kteří dodali suroviny. Tříchodová menu se cenově pohybují mezi 280 a 550 korunami. „Namátkou bude restaurace Ristorante Piazza servírovat jako hlavní chod pečený jehněčí hřbet na rozmarýnu s grilovanou zeleninou a krémovou omáčkou z cuket a lístků špenátu. Jako přílohu gnocchi z uzených brambor připravené na česnekovém másle," řekla Frgalová.

Součástí festivalu je také doprovodný program. „Celé tři týdny nabízí naše partnerské restaurace dílny a ochutnávky jídel i nápojů," popsala Frgalová.

Program v pondělí zahájilo setkání ze zástupcem farmy Mitrovský dvůr. Ta dodává maso pro Bistro Franz, kde se setkání konalo. Návštěvníci ochutnali paštiky a klobásy. I ve workshopech se ale už místa zaplňují. Některé jsou obsazené už několik dní. „Největší zájem byl o akce, které se nám osvědčily už loni. Pěstování a využití bylinek v kuchyni a výroba domácí marmelády. Tu si zájemci pod vedením biosadaře Jiřího Kargera vlastnoručně připraví z meruněk a každý si odnese skleničku domů," dodala Frgalová.

Vraž do toho kopu lásky

Stejně tak už se zájemci nedostanou na kurz přípravy hovězího masa. „Těm, kteří se chtějí za dobrovolný příspěvek něco přiučit, doporučujeme setkání s chovatelem Jiřím Kočárem. Je prvním, kdo přinesl na český trh králíka vykostěného v celku. Svým odběratelům tak dodává jeden kus čistého masa," popsal Tomáš Václavík ze Slow Food Brno. Kdo chce podle něj raději jen ochutnávat, může vyrazit na ochutnávku nazvanou Vraž do toho kopu lásky. „Za necelých čtyři sta korun čeká tento týden návštěvníky restaurace La Bouchée nedělní oběd s autorkou nejprodávanější české kuchařky Kuchařku pro dceru Janou Florentýnou Zatloukalovou," upozornil Václavík. Na ochutnávky i degustační menu i dílny se podle něho mohou lidé přihlašovat přes internet.

Autor: Anna Fajkusová

Jste ochotní si připlatit za kvalitní jídlo?

Ano

88 %

Ne

12 %

Hlasovalo: 58

Anketa byla ukončena

9.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brňané v Líšni v parku pod zastávkou Masarova v neděli slavnostně zahnali zimu.
20

OBRAZEM: Brňané zaháněli zimu a upalovali čarodějnice

Záchytné parkoviště v Bílovicích vznikne pravděpodobně na místě současných stavebnin (na snímku).
4 7

Záchytné parkoviště? V Bílovicích jsou pro

AKTUALIZOVÁNO

Nehody na D1: šest vybouraných vozidel a šest zraněných

Brněnsko – Dvě hodiny zůstali v neděli na dálnici D1 stát řidiči, kteří se rozhodli pro noční cestu do Prahy nebo Brna. Na 169. kilometru ve směru na Prahu dodávka sjela do svodidel a otočila se na bok. Při havárii, která se stala před tři čtvrtě na čtyři ráno, se zranilo šest cizinců. Událost omezila provoz v obou směrech dálnice. „Na místo vyjeli hasiči z Rosic a Velké Bíteše, kteří raněné posádce poskytli první pomoc. Poté místo zásahu osvětlili a zajistili proti požáru," popsal postup hasičů jejich krajský mluvčí Jaroslav Mikoška.

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Internetový fenomén Modrá velryba, který skrze sérii úkolů, jež mohou vést až k sebevraždám, ovlivňuje děti a teenagery, se objevil i v České republice. Tvrdí to policisté, konkrétní případy ale nechtějí zveřejnit. Medializace fenoménu, který mezi lidmi vyvolal velký ohlas, nebyl dobrý krok podle jihomoravské policejní koordinátorky prevence Zdeňky Procházkové. „Už je to moc nafouknuté. Podobná nebezpečí jsou na internetu pořád, jen se pokaždé jinak nazývají," tvrdí.

Brno v roce 2050? Podobu určí obyvatelé i akademici

Brno - V Brně je na 350 tisíc obyvatel. Za třicet let jich může být o 50 tisíc méně. Radní se rozhodli shromáždit data o obyvatelstvu, dopravě a dalších oblastech, aby pomocí nich vytvořili Strategii Brno 2050.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Jižní Morava - Herbicidní látka glyfosát, která se používá například na hubení plevele, není rakovinotvorná a zemědělci ji mohou dál používat. Definitivně to potvrdila Evropská agentura pro chemické látky.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies