VYBERTE SI REGION

V Brně do jídla vrazí trochu lásky

Brno /ANKETA/ – Jak vyndat kostru z králíka, aby zbytek zvířete zůstal vcelku? Tuto i další užitečné rady do kuchyně se dozvědí návštěvníci třítýdenního gastronomického festivalu Jídlo z blízka. Ten odstartoval v pondělí ve třinácti brněnských restauracích. Místa u stolů, kde lidé poznají regionální potraviny i jejich původ se rychle plní. „Před zahájením jsme obdrželi už dvě sta rezervací" spočítala Lucie Frgalová z Organizace Slow food Brno, které akci pořádá.

9.7.2012 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií
ILUSTRAČNÍ FOTO: Gastronomický festival Jídlo z blízka v Brně.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Gastronomický festival Jídlo z blízka v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Rezervace minimálně čtyřiadvacet hodin dopředu jsou podle ní nutné ve všech restauracích. „Je to kvůli stoprocentní čerstvosti pokrmů," dodala Frgalová. Ke všem festivalovým jídlům se můžou návštěvníci v jídelním lístku přečíst o jejich původu i o hospodářích a zemědělcích, kteří dodali suroviny. Tříchodová menu se cenově pohybují mezi 280 a 550 korunami. „Namátkou bude restaurace Ristorante Piazza servírovat jako hlavní chod pečený jehněčí hřbet na rozmarýnu s grilovanou zeleninou a krémovou omáčkou z cuket a lístků špenátu. Jako přílohu gnocchi z uzených brambor připravené na česnekovém másle," řekla Frgalová.

Součástí festivalu je také doprovodný program. „Celé tři týdny nabízí naše partnerské restaurace dílny a ochutnávky jídel i nápojů," popsala Frgalová.

Program v pondělí zahájilo setkání ze zástupcem farmy Mitrovský dvůr. Ta dodává maso pro Bistro Franz, kde se setkání konalo. Návštěvníci ochutnali paštiky a klobásy. I ve workshopech se ale už místa zaplňují. Některé jsou obsazené už několik dní. „Největší zájem byl o akce, které se nám osvědčily už loni. Pěstování a využití bylinek v kuchyni a výroba domácí marmelády. Tu si zájemci pod vedením biosadaře Jiřího Kargera vlastnoručně připraví z meruněk a každý si odnese skleničku domů," dodala Frgalová.

Vraž do toho kopu lásky

Stejně tak už se zájemci nedostanou na kurz přípravy hovězího masa. „Těm, kteří se chtějí za dobrovolný příspěvek něco přiučit, doporučujeme setkání s chovatelem Jiřím Kočárem. Je prvním, kdo přinesl na český trh králíka vykostěného v celku. Svým odběratelům tak dodává jeden kus čistého masa," popsal Tomáš Václavík ze Slow Food Brno. Kdo chce podle něj raději jen ochutnávat, může vyrazit na ochutnávku nazvanou Vraž do toho kopu lásky. „Za necelých čtyři sta korun čeká tento týden návštěvníky restaurace La Bouchée nedělní oběd s autorkou nejprodávanější české kuchařky Kuchařku pro dceru Janou Florentýnou Zatloukalovou," upozornil Václavík. Na ochutnávky i degustační menu i dílny se podle něho mohou lidé přihlašovat přes internet.

Autor: Anna Fajkusová

ANKETA

Jste ochotní si připlatit za kvalitní jídlo?

Ano

88 %

Ne

12 %

Hlasovalo: 58     Anketa byla ukončena

9.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nové kanceláře pro tisíc lidí otevřeli ve Slatině. Investor už plánuje další

Brno – Další kancelářský komplex se otevřel ve čtvrtek firmám i živnostníkům v Brně. Zájemci jej najdou v městské části Slatina kousek od brněnského letiště. Nové kanceláře ve městě rostou díky nízkým nájmům.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka po podzimu pouští Lacka či Vávru, přichází rychlonohý Nigerijec

Brno – Nechtějí navázat na bídný podzim. Nejvyšší představitelé brněnské Zbrojovky po skončení podzimní části první fotbalové ligy intenzivně pracují na obměně kádru. V pátek se čtveřice stávajících hráčů dozvěděla, že s nimi klub už dál nepočítá.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: Držte se! vzkázali spolužáci. Dívka je stále ve vážném stavu

Lomnička – Nezletilá dívka, která si vážně poranila hlavu při čtvrteční dopravní nehodě u Lomničky na Brněnsku, je nadále ve vážném stavu. „Není už bezprostředně v ohrožení života, ale její stav je pořád vážný. Má poraněnou hlavu a je na umělé plicní ventilaci," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Dívka leží na oddělení ARO v Dětské nemocnice v Brně. Při havárii se zranilo celkem pět mladých lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies