VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Brně do jídla vrazí trochu lásky

Brno /ANKETA/ – Jak vyndat kostru z králíka, aby zbytek zvířete zůstal vcelku? Tuto i další užitečné rady do kuchyně se dozvědí návštěvníci třítýdenního gastronomického festivalu Jídlo z blízka. Ten odstartoval v pondělí ve třinácti brněnských restauracích. Místa u stolů, kde lidé poznají regionální potraviny i jejich původ se rychle plní. „Před zahájením jsme obdrželi už dvě sta rezervací" spočítala Lucie Frgalová z Organizace Slow food Brno, které akci pořádá.

9.7.2012 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií

ILUSTRAČNÍ FOTO: Gastronomický festival Jídlo z blízka v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Rezervace minimálně čtyřiadvacet hodin dopředu jsou podle ní nutné ve všech restauracích. „Je to kvůli stoprocentní čerstvosti pokrmů," dodala Frgalová. Ke všem festivalovým jídlům se můžou návštěvníci v jídelním lístku přečíst o jejich původu i o hospodářích a zemědělcích, kteří dodali suroviny. Tříchodová menu se cenově pohybují mezi 280 a 550 korunami. „Namátkou bude restaurace Ristorante Piazza servírovat jako hlavní chod pečený jehněčí hřbet na rozmarýnu s grilovanou zeleninou a krémovou omáčkou z cuket a lístků špenátu. Jako přílohu gnocchi z uzených brambor připravené na česnekovém másle," řekla Frgalová.

Součástí festivalu je také doprovodný program. „Celé tři týdny nabízí naše partnerské restaurace dílny a ochutnávky jídel i nápojů," popsala Frgalová.

Program v pondělí zahájilo setkání ze zástupcem farmy Mitrovský dvůr. Ta dodává maso pro Bistro Franz, kde se setkání konalo. Návštěvníci ochutnali paštiky a klobásy. I ve workshopech se ale už místa zaplňují. Některé jsou obsazené už několik dní. „Největší zájem byl o akce, které se nám osvědčily už loni. Pěstování a využití bylinek v kuchyni a výroba domácí marmelády. Tu si zájemci pod vedením biosadaře Jiřího Kargera vlastnoručně připraví z meruněk a každý si odnese skleničku domů," dodala Frgalová.

Vraž do toho kopu lásky

Stejně tak už se zájemci nedostanou na kurz přípravy hovězího masa. „Těm, kteří se chtějí za dobrovolný příspěvek něco přiučit, doporučujeme setkání s chovatelem Jiřím Kočárem. Je prvním, kdo přinesl na český trh králíka vykostěného v celku. Svým odběratelům tak dodává jeden kus čistého masa," popsal Tomáš Václavík ze Slow Food Brno. Kdo chce podle něj raději jen ochutnávat, může vyrazit na ochutnávku nazvanou Vraž do toho kopu lásky. „Za necelých čtyři sta korun čeká tento týden návštěvníky restaurace La Bouchée nedělní oběd s autorkou nejprodávanější české kuchařky Kuchařku pro dceru Janou Florentýnou Zatloukalovou," upozornil Václavík. Na ochutnávky i degustační menu i dílny se podle něho mohou lidé přihlašovat přes internet.

Autor: Anna Fajkusová

Jste ochotní si připlatit za kvalitní jídlo?

Ano

88 %

Ne

12 %

Hlasovalo: 58

Anketa byla ukončena

9.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rudy Kovanda a Franta Kocourek (vpravo).

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
11

Brněnské krematorium prohlásila vláda památkou. Ovlivní to opravy, tvrdí ředitel

Podnikatel Zadeh zůstane ve vazbě, soud stížnost zamítl

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků zůstane ve vazbě, Krajský soud v Brně stížnost proti ní zamítl. Zadehovi právníci se proto obrátí na Ústavní soud. V pondělí o tom informovala Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová. Zadeh je od začátku prosince ve vazbě kvůli údajnému ovlivňování svědka.

AKTUALIZOVÁNO

Změny v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Stálá expozice se zavře skoro na dva roky

Brno – Užité umění brzy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně vystřídá design. Kvůli radikální přeměně interiérů i koncepce sbírek se budova pro návštěvníky letos v létě částečně uzavře. Po otevření se bude jmenovat Muzeum designu.

DOTYK.CZ

Chystá se bič na soukromé lékaře

Soukromých ambulancí je jako hub po dešti. Zbytečně prodražují výdaje pojišťoven, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Očaři, plicaři nebo ortopedové totiž často pracují „dvoukolejně" – kromě soukromé ambulance mají i úvazek v nemocnici. Podle vedení resortu si odtud „vyzobávají" nejlukrativnější pacienty. To zarazíme, plánuje poradce ministra Roman Prymula.

Požár hal s matracemi v Černovicích: výše škody narostla na 127 milionů

Brno – Vyšetřovatelé podstatně zvýšili odhad škody po zářijovém požáru hal na výrobu matrací v Brně-Černovicích, a to na více než 127 milionů korun. Podle prvotních odhadů šlo o třicet milionů, následně o několik desítek milionů. "Příčina je stále v šetření," uvedl v pondělí mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. Firma stále nevyrábí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies