VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Brně do jídla vrazí trochu lásky

Brno /ANKETA/ – Jak vyndat kostru z králíka, aby zbytek zvířete zůstal vcelku? Tuto i další užitečné rady do kuchyně se dozvědí návštěvníci třítýdenního gastronomického festivalu Jídlo z blízka. Ten odstartoval v pondělí ve třinácti brněnských restauracích. Místa u stolů, kde lidé poznají regionální potraviny i jejich původ se rychle plní. „Před zahájením jsme obdrželi už dvě sta rezervací" spočítala Lucie Frgalová z Organizace Slow food Brno, které akci pořádá.

9.7.2012 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií

ILUSTRAČNÍ FOTO: Gastronomický festival Jídlo z blízka v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Rezervace minimálně čtyřiadvacet hodin dopředu jsou podle ní nutné ve všech restauracích. „Je to kvůli stoprocentní čerstvosti pokrmů," dodala Frgalová. Ke všem festivalovým jídlům se můžou návštěvníci v jídelním lístku přečíst o jejich původu i o hospodářích a zemědělcích, kteří dodali suroviny. Tříchodová menu se cenově pohybují mezi 280 a 550 korunami. „Namátkou bude restaurace Ristorante Piazza servírovat jako hlavní chod pečený jehněčí hřbet na rozmarýnu s grilovanou zeleninou a krémovou omáčkou z cuket a lístků špenátu. Jako přílohu gnocchi z uzených brambor připravené na česnekovém másle," řekla Frgalová.

Součástí festivalu je také doprovodný program. „Celé tři týdny nabízí naše partnerské restaurace dílny a ochutnávky jídel i nápojů," popsala Frgalová.

Program v pondělí zahájilo setkání ze zástupcem farmy Mitrovský dvůr. Ta dodává maso pro Bistro Franz, kde se setkání konalo. Návštěvníci ochutnali paštiky a klobásy. I ve workshopech se ale už místa zaplňují. Některé jsou obsazené už několik dní. „Největší zájem byl o akce, které se nám osvědčily už loni. Pěstování a využití bylinek v kuchyni a výroba domácí marmelády. Tu si zájemci pod vedením biosadaře Jiřího Kargera vlastnoručně připraví z meruněk a každý si odnese skleničku domů," dodala Frgalová.

Vraž do toho kopu lásky

Stejně tak už se zájemci nedostanou na kurz přípravy hovězího masa. „Těm, kteří se chtějí za dobrovolný příspěvek něco přiučit, doporučujeme setkání s chovatelem Jiřím Kočárem. Je prvním, kdo přinesl na český trh králíka vykostěného v celku. Svým odběratelům tak dodává jeden kus čistého masa," popsal Tomáš Václavík ze Slow Food Brno. Kdo chce podle něj raději jen ochutnávat, může vyrazit na ochutnávku nazvanou Vraž do toho kopu lásky. „Za necelých čtyři sta korun čeká tento týden návštěvníky restaurace La Bouchée nedělní oběd s autorkou nejprodávanější české kuchařky Kuchařku pro dceru Janou Florentýnou Zatloukalovou," upozornil Václavík. Na ochutnávky i degustační menu i dílny se podle něho mohou lidé přihlašovat přes internet.

Autor: Anna Fajkusová

Jste ochotní si připlatit za kvalitní jídlo?

Ano

88 %

Ne

12 %

Hlasovalo: 58

Anketa byla ukončena

9.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Cesta pěšky? Na sídliště Panorama pojede autobus

Brno dům ulice Vranovská č.p. 22
6 10

Na chodbách jim vadí lidská moč a výkaly. Obyvatelé domu si stěžují

Kometa půjde do další bitvy, prověří ji "Bedýnka"

Brno – Nevybírali jsme si, mohli jsme tak akorát sedět doma u televize a dívat se, kdo na nás spadne, shrnuje asistent kouče hokejové Komety Martin Pešout očekávání soupeře pro semifinále play-off. Ve středu po jedenáctidenním čekání zahájí Brňané boj o finále, nastoupí na ledě Hradce Králové.

AKTUALIZOVÁNO

Zavadil zůstal na tribuně a Zbrojovka bez něj zklamala, v poháru končí

Opava /FOTOGALERIE/ – Měli dokázat, že se zvedají, jenže ani tohle se jim nepovedlo. Fotbalisté Zbrojovky po nevýrazných výkonech v nejvyšší soutěži nepřesvědčili ani v domácím poháru. Ve čtvrtfinále se utkali jako jediní s druholigovým protivníkem, jenže v Opavě prohráli 1:2 a v Mol Cupu končí. „Opava podala velice dobrý výkon. Její postup je zasloužený," uznal brněnský trenér Svatopluk Habanec.

Odpadky vedle onkologie? Absurdní, tvrdí ředitel ústavu

Brno - Na nový parkovací dům čekají lékaři, návštěvníci a pacienti Masarykova onkologického ústavu zoufale. Kromě něj ale u zařízení může vyrůst také sběrné středisko odpadu. Radní Brna se v úterý rozhodli nechat tuto možnost prověřit úředníky.

Muž, co bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, tak jsem raději skončil

Brno /ROZHOVOR/ - Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies