Brněnská nemocnice nový preparát testuje spolu s dalšími dvěma zařízeními ve Slovinsku a Polsku. Vynález pochází z izraelského Tel Avivu. Dříve mohl pacientům s poškozenými chrupavkami pomoci jen složitý zákrok, při kterém dostali celý umělý kloub. „Jeho životnost je ale omezená, pak se z lidí mohli stát invalidé," podotkl Vališ.

Operaci podstoupil v brněnské nemocnici už druhý pacient. Profesionální voják Jan se zranil při výcviku, když spadl do díry na dělostřelecké střelnici. „Ani jsem zranění v adrenalinu nevnímal," řekl. Dodal, že ještě vytáhl kamaráda a doběhl sto metrů. Až poté ho noha začala bolet.

Nové řešení může pomoci lidem mezi osmnácti a pětapadesáti lety. „U starších pacientů je menší šance, že jim novinka pomůže," řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová. Tělo si totiž musí implantát přizpůsobit a přestavět. S přibývajícím věkem však tato schopnost klesá. I přesto se jedná o důležitý pokrok. Poškození chrupavky v koleně je totiž velice časté. Nezásobují ji totiž cévy, proto se opotřebuje. Je ale velice odolná, snese tlak čtyřnásobku hmotnosti člověka.

Lidé novinku vítají. „Mě klouby netrápí, ale manželka si občas na bolest postěžuje," řekl například šedesátiletý informatik Oldřich Klusáček. Zatím není jasné, kdy začnou lékaři korálový implantát operovat i běžným pacientům. „Pokud studie dopadne dobře, pak musí implantát schválit ústav pro kontrolu léčiv," objasnil Vališ.

koleno z korálu

implantát vyvinuli v Izraeli

hlavní materiál je schránka korálu, strukturu má jako kost

brněnští doktoři implantát z korálu použili už podruhé

ve Fakultní nemocnici Brno plánují metodu zkusit na dvaceti lidech

pacienta musí schválit Izraelci

zotavení trvá dva až tři měsíce

JIŘÍ HANÁK