Za likvidaci starého elektrozařízení totiž radnice neplatí, navíc nové kontejnery ulehčují plným popelnicím na směsný odpad i sběrným dvorům. O zpracování odpadu se stará společnost Asekol, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých elektrospotřebičů.

Červené kontejnery
Patří do nich: baterie a drobná elektrozařízení jako např. kalkulačky, nabíječky, rádia, drobné PC vybavení, discmany, telefony, elektronické hračky apod.

Nepatří do nich: TV, monitory, zářivky, úsporné žárovky, CD a velké domácí spotřebiče, např. lednice pračky, chladničky apod.

Desítka nových kontejnerů je v Žabovřeskách. Sedm jich lidé najdou na Brně-středu a jeden v Jehnicích. „Jsem ráda, že se naše městská část rozhodla usnadnit lidem sběr drobného elektroodpadu. Ten obsahuje řadu vzácných kovů, jejichž těžba je energeticky velmi náročná a pro přírodu devastující. Sběrem elektroodpadu se uleví jak našim domácnostem, tak přírodě,“ řekla místostarostka Brna-střed Jasna Flamiková.

Auto ve Francouzské ulici v Brně dělníci obkopali.
Auto zůstane stát na místě, vzkázal strážníkům majitel. Dělníci vůz obkopali



Stejné výhody oceňuje i místostarosta Žabovřesk Filip Leder. „Doma v koši končí daleko méně odpadu a zároveň tím lidé sníží dopad na životní prostředí. Věřím, že obyvatelé Žabovřesk budou nové kontejnery využívat a společně se tak na separaci odpadu podílet,“ uvedl Leder.

Matěj Myška (na snímku) a jeho tým najeli 2200 kilometrů. Na pomoc dětem s nemocí motýlích křídel.
Nemocným pomáhali cyklistikou. Pro motýlky ujeli přes dva tisíce kilometrů