Přesun úřadu vítá například Brňanka Jana Dostálová. „Když jsem byla nezaměstnaná, schůzky v budově na Křenové nebyly nic příjemného. Málo osvětlené chodby byly pokaždé přecpané, často si nebylo kam sednout, do toho brečely děti v kočárcích. Vadilo mi také, že s úřednicí jsem vyplňování dokumentů řešila před dalšími dvěma klienty, kteří měli schůzku zároveň se mnou ve stejné místnosti," komentovala.

Na novou budovu pro 260 úředníků čekal brněnský úřad práce už od roku 1998, kdy začala příprava stavby. Za tu dobu se počet nezaměstnaných v Brně více přibližně ztrojnásobil a dnes je v evidenci úřadu třiadvacet tisíc lidí. „Nepříznivý vývoj nezaměstnanosti navyšování náplně práce úřadu způsobilo podstatné zhoršení komfortu práce s klienty," připustil zastupující ředitel brněnského úřadu práce Josef Bürger, podle kterého měli nezaměstnaní v Brně jedny z nejhorších podmínek v republice.

Výstavba nového sídla stála 182 milionů korun a skoro dvě třetiny pokryla evropská dotace. Podle generální ředitelky úřadu Marie Bílkové však stěhování přinese významné úspory. „Díky soustředění většiny pracovišť na jednom místě ušetří úřad ročně jen za nájemné 2,7 milionu korun. Bonusem je, že můžeme nabídnout mnohem příjemnější prostory nejen klientům i zaměstnancům," řekla Bílková.

Přestěhovat několik poboček do jedné budovy potrvá několik týdnů a nejnáročnější bude zřejmě přesun sídla v Křenové ulici. „Zatím máme klid, začneme až 19. května. Jako první se přestěhovala pobočka na Mojmírově náměstí," sdělil včera vrátný v dosluhující budově. Stavbu v následujících letech čeká rekonstrukce a poté se sem nastěhuje oddělení pro vyplácení dávek hmotné nouze, příspěvku na péči a dávky pro zdravotně postižené.

Na dotažení nové stavby do konce má zásadní podíl současný náměstek ministryně práce a sociálních věcí Jan Marek, který dříve stál v čele brněnské pobočky úřadu. „Podařilo se dotáhnout předchozí administrativní chyby a problémy. Možná v tom hraje roli i to, že jsme kompletně obměnili realizační tým a ten tah na branku byl poněkud větší," poznamenal Marek, který úřad vedl do července 2012, poté se na něj letos v zimě na chvíli vrátil a po měsíci odešel na ministerstvo.