Velká část Brňanů jejich záměr považuje za nemorální. Patří mezi ně třeba zakládající člen Občanského fóra a brněnský divadelník Petr Oslzlý. „Komunistická strana není demokratická. Už v názvu vyzdvihuje ideologii, která byla základem totalitního režimu, jenž stál za desítkami milionů obětí. Nemají morální právo organizovat manifestaci v takový den. Je to od nich velká drzost," prohlásil.

Není sám, komu plánované setkání vadí. „Přijde mi to absurdní. Životní úroveň máme oproti jiným zemím velmi dobrou. A je to právě díky benevolentnímu systému, který tady panuje," podotkla studentka Michaela Hermanová.

plánované akce na 17. listopadu:
- manifestace za socialismus a proti kapitalismu Předvečer revoluce (15.00–17.00)
- happening Karta pro příštího prezidenta (13.30–14.30)
- Pirátský 17. listopad, promítání, diskuze (14.00–19.00)
- Sedmnáctý studentský 2015, diskuze, promítání (kino Scala), lampiónový průvod (14.00-21.30)

Pozn. red.: Všechny akce jsou v úterý 17. listopadu na Moravském náměstí u kostela svatého Tomáše

Manifestace komunistů, na které vystoupí i evropský poslanec Miloslav Ransdorf, je řádně nahlášená. „Pokud událost neporušuje zákony, zakázat ji nemůžeme," uvedl mluvčí úřadu městské části Brno-střed Roman Burián.

Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity považuje výběr data za logický. „Z hlediska komunistů je vývoj země po listopadu 1989 horší než předtím," vysvětlil.

Akce má podle brněnského zastupitele za KSČM Jiřího Hráčka upozornit, že v České republice není svoboda a demokracie, ale extremistický kapitalismus. „Lidé chtěli sociální jistoty, ale nedostali je. Místo toho je ožebračili. Když se podívám na těch šestadvacet let, potvrzuje se, že vlastně žádná revoluce nebyla. Šlo jen o to, aby si určitá skupina přivlastnila státní majetek za miliardy," poznamenal.

Na Moravském náměstí nepůjde o jedinou akci. Od půl druhé tam zájemce láká happening Karta pro příštího prezidenta, který odkáže na loňské udělování červených karet Miloši Zemanovi. Účastníci můžou napsat jména lidí, kteří podle nich mají být příští hlavou státu. Návrhy pak vhodí do urny.

Konfliktu s komunisty se organizátoři nebojí. „Půl hodiny před jejich demonstrací odejdeme pryč. Na manifestaci mají právo, jsou to taky lidé," uvedla za spolek Podhradí Michaela Suchardová.

U kostela svatého Tomáše se lidé můžou zúčastnit i akce Pirátský 17. listopad. „Popovídají si s našimi zástupci. Budeme rozdávat pirátské noviny, ve kterých se dočtou o naší práci na brněnské radnici. S ostatními akcemi si zavazet nebudeme," řekl Tomáš Vymazal z České pirátské strany.

Policisté o plánovaných setkáních vědí. „Zasadíme se o to, aby na všech akcích byl klid," přislíbil jejich mluvčí Pavel Šváb s tím, že z taktických důvodů události podrobněji komentovat nebude.

Na sedmnáctý listopad připadá i Mezinárodní den studentstva. Program tak plánuje i Masarykova univerzita, která chce připomenout události z roku 1939. „Bude to den nabitý informacemi. Na diskuzi vystoupí vnuk velitele vyhlazovacího tábora v Osvětimi Rainer Höss a izraelská novinářka Tal Bashan, jejíž matka tamní hrůzy přežila," nalákala mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

KATEŘINA ŠEVČÍKOVÁ
BARBORA KUBOVÁ