Současný stav se nelíbí místním. Lidé vykonávají potřebu u keřů a stromů. „Určitě si toho všímám a nelíbí se mi to. Trpí tím blízké okolí zastávky,“ řekla Jana Tomešová z Bystrce.

Toalety zřídí brněnský dopravní podnik už brzy, a to v městské budově, kterou má v pronájmu. „Rozšiřujeme místo pro předprodej a vedle bude toaleta pro veřejnost,“ upřesnila mluvčí dopravce Barbora Lukšová.

Ilustrační fotografie.
Jak bude vypadat ještě nenarozené dítě? Vědci pracují na ukazování budoucnosti

Práci na opravách by měli dělníci dokončit na konci srpna a poté během několika dní dopravní podnik zahájí provoz. „Počítáme s otevírací dobou záchodu od sedmi do osmnácti hodin,“ doplnila Lukšová.

Zahájení provozu vyhlížejí i zástupci bystrcké radnice. „Veřejný záchod na zastávce u zoologické zahrady potřebujeme. Umístění je výborné a cílené, protože je to vytížený přestupní bod,“ řekl starosta Tomáš Kratochvíl. Otevírací doba je podle něj přiměřená.

Veřejná toaleta v brněnské Bystrci bude přinejmen-ším v jednom ohledu unikátní. Jako jedinou ji totiž má ve své správě přímo dopravní podnik. „Máme ještě mobilní záchody na zastávce Benešova. Většinou to ale funguje tak, že veřejný záchod vybudujeme, ale provozuje ho městská část,“ vysvětlila Lukšová.

Ilustrační foto.
První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

Je tomu tak i v případě zastávek v Horních Heršpicích a na Vinohradech. Na vinohradském Pálavském náměstí loni dopravní podnik za více než milion korun postavil dámskou i pánskou toaletu pro veřejnost a jednu také pro své zaměstnance. Za použití se však musí platit drobný poplatek.