Oblohu nad brněnskou přehradou rozzáří ohňostroj asijských ohňostrůjců, areál Vysokého učení technického se promění v olympijskou vesnici a v Brně bude atmosféra jako v Edinburghu. Zástupci Brna ve čtvrtek na prvním dnu veletrhů cestovního ruchu Go a Regiontour představili novinky a největší akce letošního roku v Brně a na jižní Moravě. Brněnský deník přináší jejich přehled.

OHŇOSTROJE PO DVACÁTÉ

Dvě desetiletí letos oslaví ohňostrojná přehlídka Ignis Brunensis sedmi ohňostroji. „Soutěžící festivalu uvedeme v únoru. Kromě evropských účastníků se představí i ohňostrůjci z Asie," uvedl Ondřej Morávek z pořadatelské agentury Snip&Co.

Veletrhy Go a Regiontour- veletrhy cestovního ruchu v pavilonech P a F brněnského výstaviště začaly ve čtvrtek a potrvají do neděle
- lidé na nich uvidí 800 vystavovatelů z 26 zemí
- otevřeno je od 10.00 do 18.00, v neděli do 16.00
- základní vstupenka stojí 180 korun, v neděli 140 korun
- součástí veletrhu je 20. ročník festivalu Go Kamera

ADRENALIN V PODZEMÍ

Nazují gumáky, na hlavy narazí čelovky a vyrazí na adrenalinovou prohlídku brněnského podzemí. Milovníci netradičních zážitků se ještě v první polovině letošního roku v Brně dočkají zpřístupnění první trasy adrenalinových prohlídek brněnského podzemí. Ve čtvrtek novinku představili zástupci brněnského Turistického informačního centra na veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour.

Brněnské podzemí je už nyní oblíbenou atrakcí. „Loni do něj zavítalo přes sedmdesát tisíc návštěvníků. O přesných trasách ještě jednáme, ale jsou v historickém jádru města. Jedna možná bude u Petrova," zmínila ředitelka centra Jana Janulíková. Na prohlídkách si podle ní lidé vyzkouší lezení po žebříku kanálovou šachtou, budou se brodit vodou i bahnem.

Nyní je přístupná kostnice pod kostelem svatého Jakuba, labyrint pod Zelným trhem a Mincmistrovský sklep.

NEZNÁMÁ MÍSTA

Vilu Tugendhat nebo Špilberk zná každý. Nyní chce brněnské Turistické informační centrum nalákat cestovatele i na jiná místa. „Připravujeme nového průvodce Brnem. Upozorní na místa, která nejsou všeobecně známá, ale pro Brno byla důležitá," popsala průvodce Janulíková. Konkrétní místa ale zatím neprozradila. Od osmnáctého února navíc centrum spustí kampaň Staň se průvodcem, při níž budou moct Brňané navrhnout zajímavé prohlídkové trasy. Nejzajímavější pak zařadí do nabídky.

OLYMPIÁDA V BRNĚ

Olympijská vesnice vyroste v červnu v areálu Vysokého učení technického v Králově Poli. Brno totiž bude hostit osmou Letní olympiádu dětí a mládeže. „Do Brna přijede více než čtyři a půl tisíce mladých sportovců. Chceme tuto akci připravit na úrovni skutečné olympiády a všechna brněnská sportoviště se zahalí do olympijské symboliky," uvedl brněnský primátor Petr Vokřál.

HUDEBNÍ FESTIVAL

Město ožije hudbou a bude podobné největšímu uměleckému festivalu na světě Fringe v Edinburghu, jímž každoročně žije celé skotské město. Tak si představují letošní festival Maraton hudby pořadatelé. „Víkend jedenáctého až třináctého srpna bude maratonem hudebních vystoupení všech žánrů na tradičních i netradičních místech Brna. Nově vznikne i rocková a jazzová scéna," řekla Janulíková.

PARTNERSTVÍ S DEBRECÍNEM

Debrecín, druhé největší město Maďarska, je od čtvrtka šestnáctým partnerským městem Brna. Smlouvu podepsali zástupci měst na veletrzích. „Města už spolupracovala dříve, Debrecín se představil na brnénských vánočních trzích, a kontakty navázala fotbalová Zbrojovka s klubem Debreceni VSC," popsala Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení magistrátu.

MAGAZÍN PRO TURISTY

To nejlepší z Moravy a Slezska. To je název název společného magazínu Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje. Chtějí jim nalákat zahraniční turisty. „Sto stranový magazín vyjde v polštině a angličtině. Mimo jiné představí moravské velikány – Baťu, Janáčka nebo Mendla," uvedl ředitel agentury m-ARK Marketing a reklama Ivan Marek.

Na veletrzích zněly lidové písně a rýžovalo se zlato

Návštěvníky se Brno a jižní Morava snaží přilákat nejen letošními novinkami a akcemi. Prezentují se i na veletrzích Go a Regiontour, které ve čtvrtek začaly, a jejichž pořadatelé očekávají až třicetitisícovou účast lidí.

Brno se letos prezentuje interaktivní expozicí. „Ve stánku máme zmenšený model orloje, se kterým se návštěvníci mohou vyfotit. Také seženou lístky na kulturní akce nebo na letošní ročník Grand Prix," popsala brněnská radní Petra Rusňáková. Ve stánku také lidé uvidí barmanskou show.

Kromě brněnského stánku se na veletrhu prezentuje osm set vystavovatelů z šestadvaceti zemí. Stánek jihomoravského kraje zase láká kolemjdoucí lidovým zpěvem. U stánku kraje jihočeského, který byl loni po jihomoravském druhým nejnavštěvovanějším krajem republiky, zase lidé uvidí netradiční instalaci v podobě nasvíceného stromu. Zaujala i studenta Adama Vaculu. „Na veletrhu jsem letos poprvé, ale je skutečně zajímavý. Pokud budu moci, přijedu i příští rok," poznamenal návštěvník.

Kromě stánků různých měst, krajú nebo turistických atrakcí, kde lidé najdou propagační materiály, na návštěvníky čeká i několik zajímavostí. Třeba u stánku města Zlaté Hory si lidé mohou vyzkoušet rýžování zlata. „Jednou z největších atrakcí Zlatých Hor jsou Zlatorudné mlýny, hornický skanzen. Loni jsme ho zmodernizovali a vystavěli novou hornickou osadu, ve které lidé najdou ukázky řemesel. Ve skanzenu v letní sezoně lidé uvidí a zakusí rýžování zlata, které jim představujeme i na veletrhu," vysvětlila vedoucí městského kulturního zařízení Zlatých Hor Blanka Čarnogurská.

Návštěvníci uvidí třeba i překonávání rekordu. „V putovní expozici pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit staví Samuel Fojtů z bukových dřívek, které volně klade na sebe bez použití spojovacího materiálu, točitou věž. Její výškou se pokusí překonat svůj dosavadní rekord, který byl přes čtyři a půl metru," popsal Josef Vaněk z agentury Dobrý den Pelhřimov.