Nová třída za sedm a půl milionů korun má pomoci s náporem předškoláků, které kvůli malé kapacitě stávající školka nemohla přijímat. „Měli jsme velký nedostatek míst pro nově nastupující děti. Problém jsme proto chtěli co nejrychleji vyřešit a klasická zděná stavba nám nevyhovovala. Protože jsme chtěli mateřinku umístit do opraveného areálu základní školy. Potřebovali jsme najít rychlé a zároveň čisté řešení,“ zdůvodnila starostka Brna-Komína Milada Blatná.


Jednotřídní školku proto postavili modulovou technologií. Stavba při ní vzniká skládáním modulů, které je možné opětovně rozložit a složit. „Výstavba je díky tomu také levnější a rychlejší. Chybějící kapacity je díky modulové výstavě možné velmi rychle doplnit a vedení měst nemusí podstupovat zdlouhavý proces klasické výstavby,“ vysvětlil marketingový ředitel společnosti Touax Jan Petr. Firma stavbu školky měla na starost.

Výstava Brno dýchej
Výstava Ovzduší nemá hranice varuje Brňany před škodlivými látkami

V modulární mateřince teď nový školní rok stráví pětadvacet dětí. „Předtím jsme je kvůli malé kapacitě museli často odmítat. Teď jsme díky nové stavbě přijali všechny tříleté a místo zbylo i pro některé dvouleté děti,“ uvedla ředitelka školy Jarmila Líčeníková. K základní škole navíc do roka vznikne další přístavba. V té bude místo pro pět školních tříd.


Nová komínská školka je složená z deseti modulů a má vlastní terasu. „Podlahy v herně z přírodního lina mají pro pohodlí dětí podlahové topení,“ popsal Petr.


V tomto školním roce jde o první školku, kterou město nově otevírá. „Je to druhá modulová školka v Brně, první jsme otevřeli v roce 2011 v Ořešíně. Přesto je pro nás tato budova, která navíc stojí na zahradě už existujícího areálu, přelomová,“ uvedl náměstek brněnského primátora Petr Hladík.


S nedostatkem míst se dlouhodobě potýká většina brněnských školek. Situaci komplikuje i novela školského zákona, která posílá povinně do školky nejdříve pětileté, později i čtyřleté a tříleté děti. V budoucnu by tak mohlo vzniknout modulových tříd více. „Pro mateřinky je tento typ výstavby ideální. Jestli ale v nejbližší době postavíme další podobné školky, ještě uvidíme. Letos jich otevřeme několik například v Bystrci nebo v Žebětíně, další proto zatím nejsou potřeba. Uvažovat o tom ale budeme zejména v místech, kde plánujeme větší výstavbu,“ doplnil Hladík.

Ilustrační foto
Zdravotní sestry dostanou přidáno. Kraj rozdělí nemocnicím 35 milionů