Správa železniční dopravní cesty, která letos v červenci převzala nádraží od Českých drah, zvažuje zbourání části budovy bez náhrady, podle mluvčí Kateřiny Šubové nemají totiž využití asi dvě třetiny stavby. „Předpokládáme, že stavba začne nejdříve v roce 2020," upřesnila. Celkové náklady na opravu stanice, tedy kolejí, nástupišť a všech zabezpečovacích zařízení včetně výpravní budovy, se vyšplhají až na 1,8 miliardy korun.

Starostka Králova Pole Karin Karasová předpokládá, že současně město opraví okolí nádraží. „Je možné, že se domluvíme i na proražení tunelu pod nádražím, který by spojil pro chodce přednádražní prostor s Myslínovou ulicí. Ta je zatím odříznutá kolejištěm," popsala starostka. Kdo by tunel zaplatil, je podle ní zatím sporné.

Částečně se ale na opravách okolí nádraží bude podílet i dopravní podnik. „Okolí je z našeho pohledu v pořádku, tramvaje ani trolejbusy v místě větší problémy nemají. Chceme ale na všech zastávkách přístřešky pro čekající cestující a jednoznačně upřednostňujeme bezbariérové ostrůvky," vyjmenovala dosavadní nevýhody mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Denně dopravním uzlem v Králově Poli cestuje i deset tisíc lidí. Nově by k nim mohli přibýt i lidé, jež ze severního okraje Brna míří do centra autem. Pro jejich odstavení vznikne další takzvané parkoviště Park and ride. „Podle plánů by se na něj mohlo vejít asi sto aut. Myslím si, že místo nabízí prostor i pro dvojnásobek," dodala Karasová. Zatím ale na místě budoucího parkoviště stojí na pozemcích města garáže. „Podle katastru jsou to ale dočasné stavby," dodala starostka.

Zvelebit okolí královopolského nádraží, které se nezměnilo od vzniku nádraží v padesátých letech dvacátého století, se snažil i bývalý starosta městské části Ivan Kopečný. Město ale jeho tehdejší plány na stavbu výpravní budovy připomínající vážku odmítlo. Na takový lokální projekt nemáme peníze. Navíc je rozpočet na stavbu příliš velkorysý," zdůvodnil tehdejší náměstek primátora Oliver Pospíšil. Přestavba měla stát sedm set milionů korun.

Změny se již od prosince dočkají Brňané i před hlavním vlakovým nádražím v centru města. Nově tamní prostor budou zaměstnanci úklidových firem uklízet průběžně celý den. Přibudou i nové lavičky.