SILVESTR V LETNÍM KINĚ SCALA

Děti i dospělí, kteří vyrůstali na pestrobarevných animovaných příbězích kamaráda Krtka, oslaví silvestra už přes den společně v letním kině Scala v Brně ve čtvrtek od pěti hodin odpoledne.

Lavičky si obsadí v Místodržitelském paláci, kde se letní kino nachází. „K pohodlnému sezení připraví organizátoři polštářky, možná budou i deky, ty ale doporučujeme vzít také s sebou," informovala jedna ze zaměstnankyň Scaly Andrea Víšková. Možností k zahřátí však bude ještě víc. Kavárna Morgal totiž připravila také sváteční občerstvení. „Lidé si mohou dát punč, svařák, čaj i další pití a jídlo," dodala Víšková.

Promítat se bude osmašedesát minut Krtkových dobrodružství. Na návštěvníky tak čekají díly jako Krtek a oslava, Krtek a šťoura, Krtek a kachničky i další díly oblíbené pohádky. Vstupné na akci je padesát korun, vstupenky se dají koupit pouze na místě.

SILVESTROVSKÝ BĚH DO SCHODŮ

Sportem zakončují už tradičně starý rok v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku. Pořádají akci, na které je cílem zdolat přes sto čtyřicet schodů u tamního vlakového nádraží. Závod začíná v deset hodin dopoledne.

Účastnit se mohou jak děti, tak dospělí, muži i ženy. Program totiž obsahuje šestnáct různých kategorií, mezi nimi například pán se psem na vodítku nebo nejstarší účastník.

Závod se koná už pošestadvacáté, pro velký zájem jej ale organizátoři omezili jen na dvě stovky běžců. „Pro všechny bude opět zdarma čaj a koláčky z bílovické pekárny, ale samozřejmě zajišťujeme i další občerstvení. Nebude chybět ani tradiční dršťková polévka," avizuje na stránkách běhu hlavní organizátor Petr Pavlíček.

Akci pořádají přátelé sportu a dobré nálady za podpory obce Bílovice nad Svitavou. Zájemci se mohou registrovat a vyzvednout svá startovní čísla v den závodu od půl desáté do půl dvanácté dopoledne.

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA S MALÝMI PLEMENY

Konec roku dá zabrat nejvíc dětem a zvířatům. Proti tomu se ale rozhodli obrnit Brňané.

Na procházku s malými psy se vydají na silvestra před polednem společně poprvé. „Chodívám pravidelně se svými kamarádkami a letos jsem se rozhodla zapojit víc lidí, které by to třeba nenapadlo. Podmínkou je ale malé plemeno, jorkšíři se velkých psů bojí," podotkla organizátorka akce Danuše Červinková.

Cílem je, aby si psi odpočinuli od pyrotechniky, kterou lidé střílejí po celý poslední den roku. „Běháním se zvířata navíc vydovádějí a trochu unaví, takže večer pak budou snášet líp," dodala Červinková. Zatím se na procházku přihlásilo patnáct majitelů malých psů. „Cesta je vhodná také pro kočárky, takže mohou jít i celé rodiny," dodala organizátorka.

Sraz zájemců je ve čtvrtek v 11 hodin u hotelu Velká Klajdovka v Brně.

NOVOROČNÍ KŘEST OTUŽILCŮ

Nové členy přijímá brněnský oddíl zimního a dálkového plavání Fides po svém křtem ve studené novoroční vodě řeky Svratky. Akci, která se koná na Nový rok, pořádají už pošestačtyřicáté.

Společného otužileckého plavání se účastní takřka stovka členů oddílu. Pokud by však někdo čekal seriózní plavky nebo neoprén, nedočkal by se. „Tradiční je, že si na sebe navlečeme různé čepičky, klobouky, retroplavky, barevné brýle a podobné výstřednosti. Má to takový karnevalový ráz," popsal atmosféru křestu jeden ze členů otužileckého oddílu Fides Petr Hartmann. Sám si prošel křtem před čtyřmi lety.

Přijít mohou také ti, kteří si otužování v řece chtějí jen vyzkoušet. „Když závodíme, má to přísná pravidla, musíme být registrovaní členové. Na Nový rok však tuto akci pořádáme pro kohokoliv. Lidé se tak mohou zapojit jako účastníci i jako diváci," řekl Hartmann.

A v kolika stupních se letos budou plavci koupat? „Včera jsme měli trénink ve Svratce a voda měla čtyři stupně. Pokud počasí vydrží, dá se očekávat teplota právě kolem těch tří, čtyř stupňů," řekl Hartmann s tím, že v této teplotě mohou všichni účastníci zůstat jen dvaadvacet minut. „Je to kvůli bezpečnosti a zdraví," dodal otužilec.

PONTIFIKÁLNÍ MŠE SVATÁ S POŽEHNÁNÍM TŘÍKRÁLOVÝM KOLEDNÍKŮM

S obdobím svátků se pojí také duchovno. Na jednu ze mší mohou zavítat návštěvníci také do brněnské katedrály svatého Petra a Pavla. Druhého ledna se o půl osmé ráno a ve tři hodiny odpoledne uskuteční pontifikální mše svatá.

Odpolední mše bude mít bohatou účast. „Při bohoslužbě dostanou požehnání naši tříkráloví koledníci, kterých se na odpoledním termínu sejde kolem tří set z celého Jihomoravského kraje. Po ní a po krátkém občerstvení se pak vydají rozdávat požehnání dál, lidem do domovů," popsala mluvčí brněnské pobočky Diecézní charity Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Další ročník Tříkrálové sbírky, která se koná od 1. do 14. ledna, tak bohoslužbou zahájí biskup Vojtěch Cikrle.

NOVOROČNÍ CYKLOVYJÍŽĎKA

Odreagovat se od jídla a pití sportem mohou v pedálech a v lehkém tempu účastníci novoroční cyklovyjížďky, kterou pořádá město Rajhrad na Brněnsku 3. ledna od 10 hodin dopoledne.

Nejedná se o dlouhou cyklotúru ani závody, podle organizátorů jde jen o relax na kole. „Většinou se setkáme jen místní cyklisté, kdokoliv další je ale vítán také," řekl Jiří Minařík, který spolu se starostou Rajhradu Františkem Ondráčkem pořádá akci podle svých slov už nejméně podvanácté.

Trasu dohodnou až na místě. „V zimě je totiž počasí nestálé," podotkl Minařík. Vyjíždí tak na různé trasy, někdy je to okruh z Rajhradu přes Měnín, Blučinu a Vojkovice zpět, letos ale při dobrém počasí chtějí využít novou cyklostezku do Brna. „Pokud to vyjde, pojedeme podél Svratky do Brna a zpět, trasu kolem pětatřiceti kilometrů dlouhou," popsal organizátor.

Akce vznikla původně jen jako společný nápad deseti kamarádů, za léta existence se ale přidávali další nadšenci. „V současné době se účastní mladí i starší cyklisté na různých kolech. V cíli si mohou všichni dát třeba čaj v rajhradské restauraci RAFK," zakončil Minařík.