Když se o záměru firmy IM Rodinné domy dozvěděli, začali sepisovat petici proti výstavbě. „Za pět dnů jsme sehnali téměř šest set podpisů místních. Petici jsme před třemi týdny poslali na brněnský magistrát. Teď čekáme na odpověď. Chtěli jsme dát najevo, že je špatný nápad tady stavět další vysokou stavbu," sdělil iniciátor petice Vítězslav Jankových. Zároveň předsedá společníkům domu v Bednaříkově ulici 7.

Také dalším lidem vadí, že by dělníci měli zastavět téměř celé zelené prostranství, které u sídliště zůstává. „Děti si tam hrají. Kam by chodily, když se skoro celý pozemek zastaví? Díky zelené ploše mám také pěkný výhled do údolí. Na cukrárnu jsem se těšila," poukázala místní Kateřina Krajčíková.

Redakci Rovnosti se vedení firmy nepodařilo oslovit. „Všichni jsou na služebních cestách. Ke všemu se vyjádříme za týden," pouze vzkázala asistentka.

Jestli nový investor postaví polyfunkční dům, rozhodne brněnský magistrát. Vlastní okolní pozemky, které firma potřebuje kvůli přístupovým cestám.

Polyfunkční dům v Líšni• investor chce dům stavět v Bednaříkově ulici v brněnské městské části Líšeň
• architekti navrhli stavbu ve tvaru písmene L
• v podzemním patře nechají řidiči svá auta, nad zemí má vyrůst šest pater
• v přízemí navštíví lidé cukrárnu, dále tam budou kanceláře a byty

Stavbu už dříve řešili líšeňští zastupitelé. Ti si na jednání na konci října odsouhlasili, že pozemky nechtějí prodat. „Zhoršila by se pohoda bydlení a také parkování či doprava v ulici. V případě cukrárny to sneseme," poukázal líšeňský starosta Břetislav Štefan.

Majetkový odbor magistrátu teď připravuje podklady pro jednání radních. „Předpokládám, že vše dostanou až na začátku příštího roku. Firma předložila návrhy na začátku listopadu, ale informovala nás, že svůj záměr ještě změní," sdělil šéf brněnského majetkového odboru Pavel Sršeň. A dodal, že projednání bude složité kvůli petici a odmítavému stanovisku líšeňské radnice.

Právě petice Líšňanů už brněnským radním minulý týden přistála na stole. „Čekáme, až budeme mít všechny podklady od investora. Zatím rada žádné stanovisko k petici nezaujala," doplnil náměstek primátora pro územní plánování Martin Ander.

Lidé z Líšně se peticí proti nechtěné stavbě neohradili poprvé. Loni v létě bojovali proti výstavbě bytového domu v Zikově ulici. Nakonec vzal investor Net Development návrh zpět. Dceřiná společnost této firmy s názvem Novolíšeňská ve stejnojmenné ulici plánuje postavit čtvrť s vysokými bytovými domy. Líšenští zastupitelé na začátku října odhlasovali, že nechtějí v horní části pozemku domy s více než čtyřmi podlažími.