V pátek ve vile zástupci kraje, památkářů a Muzea Brněnska odhalili pamětní desku a opravy slavnostně zahájili. „V Brně se setkáváme v krátké době už počtvrté u projektu oprav některé vily. Bylo to otevření vily Tugendhat a Jurkovičovy vily a zahájení oprav vily Stiassny a teď Löw-Beerova vila. Jsem ráda, že se v Brně daří tento památkový fond obnovovat," poznamenala v pátek generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Vila patří Jihomoravském kraji a ten opravy svěřil své příspěvkové organizaci Muzeum Brněnska. „Budoucí výstava ve vile má dvě linie. První sleduje dějiny architektury v devatenáctém a dvacátém století a druhá historii měšťanství, včetně osudů židovských a německých rodin, které byly po staletí součástí zdejší společnosti a spoluvytvářely její charakter," popsal expozici ředitel Muzea Brněnska Antonín Reček.

Dobový nábytek, který mohou lidé obdivovat například ve vile Tugendhat, se tady nezachoval. Zbyl tu ale například původní krb s přípojkou na svítiplyn nebo secesní lampy. „Chceme tu vytvořit také knihovnu se studovnou se zaměřením na architekturu devatenáctého století. Jádro knihovny vytvoří fond architekta Františka Kalivody," doplnil Reček.

Vila postavená v roce 1903 měla svým obyvatelům zajistit veškerý možný komfort. „Celým domem procházely rozvody teplovzdušného topení. Tuto vymoženost ze svého rodného domu vyžadovala i Greta Tugendhatová u stavby své vily," podotkla vedoucí vily Tugendhat Iveta Černá.

Podle ní je unikátní také prosklený strop, který vtahuje světlo do rozlehlé haly. „Skleněné vrstvy jsou dvě a mezi nimi visel velký lustr, který pak osvětlovat halu v noci," dodala Černá.

Za domem se rozkládá zahrada, která se po úpravách přerostlé vegetace otevře návštěvníkům. „V zahradním domku vznikne běžně přístupná kavárna, malá přednášková místnost a obchod se suvenýry. Původně v něm byla zřejmě celnice, protože v těchto místech končila hranice Brna v polovině devatenáctého století," sdělil koordinátor výstavy z Muzea Brněnska Jaromír Hanák. Přes zahradu by lidé v budoucnu mohli procházet i do sousední vily Tugendhat, která by společně s Löw-Beerovou vilou vytvořila jednotnou expozici o brněnské architektuře.