Podle Jitky Kučerové z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu bude o víkendu převládat teplé a slunečné počasí. „V sobotu bude jasno až polojasno. Denní teploty se budou pohybovat mezi čtyřiadvaceti a sedmadvaceti stupni Celsia,“ uvedla meteoroložka.

V neděli pak meteorologové očekávají teploty ještě vyšší. „Rtuť teploměru se vyšplhá až ke třiceti stupňům Celsia. Neděle se tak pravděpodobně stane posledním tropickým dnem letošního roku,“ řekla Kučerová. Dodala, že tropické teploty nejsou v září nijak výjimečné. „Zhruba do konce dvacátého září se každoročně objevují tropické dny. V roce 1983 například meteorologové na jihu Moravy naměřili 5. října ještě devětadvacet stupňů Celsia,“ upozornila Kučerová.

Výrazné oteplení o víkendu vítají provozovatelé koupališť. „Venkovní bazén jsme měli už několik dní zavřený. Kvůli dobrému počasí ho však o víkendu otevřeme. To bude nejspíš naposled v letošním roce,“ sdělil Roman Vojáček z brněnského koupaliště Kraví hora.

Kromě provozovatelů koupališť se z tropických teplot radují také někteří Brňané. „Je skvělé, že pěkné počasí vyšlo na tento víkend, kdy mám volno. Budeme grilovat s přáteli na zahradě,“ řekl třeba Tomáš Kranich.

Teplé počasí se má podle meteorologů udržet na jihu Moravy i začátkem příštího týdne. „Přestože očekáváme srážky nebo bouřky, teploty se do středy budou pohybovat kolem pětadvaceti stupňů Celsia. Ve čtvrtek se už ochladí. Nejvíce naměříme pouze jednadvacet stupňů Celsia,“ uzavřela Kučerová.

LENKA TŮMOVÁ