Do uniforem různých odstínů zelené se opět oblékli členové Klubu vojenské historie. V ořechovském Army parku se totiž nebojuje poprvé. „Vždy v lednu se snažíme návštěvníkům ukázat některé z bitev, které se udály ne zase tak daleko od Brna. Je to takový předvoj na dubnovou bitvu o Brno," vysvětluje hlavní pořadatel Dan Urbánek.

Přestože se teplota pohybuje kolem bodu mrazu, rekonstrukci bitvy si nenechalo ujít několik stovek diváků. Z okukování bojiště a popíjení čaje z termosek je vytrhává zvuk střelby. Z Východu přijíždí malá motorizovaná hlídka. Hned poté, co krátce opětují palbu, se ale vrací do bezpečí. „Jejím úkolem zřejmě pouze zjistit situaci pro další útok," vysvětluje divákům komentátor celého dění Jiří Randula.

Jeho slova se naplňují hned vzápětí, kdy se podél okraje bojiště přikrčeně pohybují vojáci v beranicích. Do boje se poprvé zapojuje i dělo. Krátce nato poblíž lazaretu vybuchují barely ve skladu paliva. Následuje divoká přestřelka a ve zvuku zbraní zcela zanikají komentátorova slova. Sovětským vojákům se však nedaří dostat dopředu.

KOMPLETNÍ REPORTÁŽ SI PŘEČTĚTE V PONDĚLNÍM TIŠTĚNÉM BRNĚNSKÉM DENÍKU ROVNOST