Cesta byla spíš výjimka, při práci se většinou do zahraničí moc nedostane. „Cíl bylo dozvědět se víc o problematice těžby ropy a zlata. Provází ji totiž znečišťování životního prostředí," přibližuje.Pracovník Nadace partnerství Tomáš Růžička.

V Peru často sledoval porušování lidských práv. „Tamní vláda totiž s těžařskými společnostmi spolupracuje, místo aby chránila svoje obyvatele. Má z toho peníze. Místní se ale proti další těžbě ohrazují a pořádají demonstrace. S kolegou jsme od místních slyšeli, jak armáda proti lidem tvrdě zasáhla. Prostě do nich stříleli. Pět lidí tam tehdy zemřelo," vzpomíná na hrůzné zkušenosti místních.

Lidé z Brna si o zkušenostech obou cestovatelů udělají představu na dvou výstavách. První odstartuje na začátku října, termín druhé expozice ještě není známý. Bude putovní a mezinárodní.

Kromě cizokrajných zemí Růžička rád jezdí i do různých koutů jižní Moravy. „Oblíbil jsem si Pálavu a Bílé Karpaty. Tam je pořád ještě krásná a docela neporušená příroda. A samozřejmě hraje roli i fakt, že to z Brna nemám tak daleko," dodává muž.

Při práci se nevěnuje pouze rostlinám, ale i zvířatům. „Jsem ornitolog, a mám tedy povolení kroužkovat ptáky. Někdy proto s kolegy vyrážíme i za opeřenci," podotýká milovník přírody.

HANA FLORIANOVÁ