O kauze jako první informoval Brněnský deník Rovnost. Poté, co někteří z majitelů pozemků pod pískovnou přišli s podezřením, že společnost do ní naváží nebezpečný odpad, odebral magistrát vzorky z šesti různých míst v areálu. „Většina z nich překročila hodnoty pro polyaromatické uhlovodíky. Což ukazuje na znečištění ropnými látkami. Dvou až dvouapůlnásobné překročení zákonných limitů," sdělil Ander. V některých vzorcích naměřili odborníci také mírné překročení limitů pro arzen.

Podle jednatele pískovny Jiřího Novotného se nejedná o konečný výsledek. „Dosavadní zjištění kontroly České inspekce životního prostředí jsou v pořádku. A inspekce je nadřazená kontrolám města," namítl Novotný.

Znečištění je ovšem podle náměstka nutné řešit. „Podle našich odborníků stačí k ochraně podzemních vod překrytí prostoru asi půlmetrovou vrstvou zeminy," nastínil Ander. Dodal, že uložený materiál neznamená problém pro případné budoucí využití pozemků po zasypání pískovny.

Novotný s takovým řešením nesouhlasí. „Pokud město informacím o znečištění věří, ať dá věc k soudu," zdůraznil. Zároveň upozornil, že jakmile inspekce přinese konečné výsledky, plánuje podat žalobu pro pomluvu.

Informace o znečištění pískovny se objevily v březnu. Místo několikrát zkontrolovala inspekce životního prostředí pro podezření na kontaminaci arzenem a ropnými látkami. Výsledky zatím nezveřejnila.