Lidé s lampiony projdou obcí a večer se shromáždí v Lihovarské ulici na travnaté ploše. „Až se začne stmívat, příchozí si stoupnou na připravené značky a se svítícími lampiony v rukou vytvoří nápis 1918 – 2016. Tato data jsme vybrali jako odkaz k založení Československa. Jeden z návrhů byl také číselný nápis 98 znamenající počet let, které republika v říjnu oslaví," vysvětlila organizátorka akce Hana Bromová.

Hraniční počet lampionů, kterými by Říčanští svítící obrazec dostali do České knihy rekordů, je 150. „Zapojí se hlavně místní, oslovíme ale i lidi okolních obcí, kteří nám budou chtít pomoci v pokusu o nový rekord. Doufáme, že nás podpoří co nejvíc účastníků. Zajistíme jim i malé občerstvení v podobě čaje nebo svařeného vína," uvedla Bromová.

S překonáním rekordu se chystá pomoct také říčanská mateřská a základní škola. „Vyzveme všechny děti a zkusíme to zdolat. Jen doufám, že bude hezké počasí, aby je neodradilo. Naši žáci se rádi zapojují do různých událostí v obci i okolí," prohlásil ředitel základní školy Radovan Křivánek.

Akci pořádá spolek Říčanští dobrovolníci s podporou vedení obce. „Průvod jsme finančně zaštítili," potvrdil říčanský starosta Jan Studený.

MARKÉTA CHUMCHALOVÁ
RŮŽENA MACHÁLKOVÁ