Stačilo málo a principál Prvního českého Národního cirkusu Jo-Joo mohla roztrhat čtveřice ussurijských tygrů. V sobotu odpoledne totiž kdosi poškodil elektrický rozvaděč a v šapitó se při představení rozlehla tma. Ta probudila v šelmách pradávné instinkty z divočiny. Direktor cirkusu Jaromír Joo nyní zvažuje, zda na „vtipálka“ nepodá trestní oznámení.

„Principál se ocitl sám s tygry uprostřed manéže zcela po tmě po dobu asi dvou minut. Pak naběhly záložní zdroje energie. Tato doba by zcela stačila na napadení Jaromíra Joo tygry a jeho roztrhání. Jak sám Joo přiznává snažil celou situaci uklidnit a vtipkoval s diváky, avšak po vystoupení z klece se ho zmocnil nervový šok,“ uvedl producent cirkusu Jo-Joo Jiří Výška.

Vše dopadlo dobře a bez sebemenšího zranění i díky profesionálnímu přístupu zaměstnanců cirkusu a ukázněnosti diváků. „Jaromír Joo zvažuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele,“ doplnil Výška. Ještě než se principál obrátí na policii, zpřísnil bezpečnostní opatření. Hlídač teď musí kontrolovat všechny kabely, které vedou do manéže. Aby se náhodou podobná situace neopakovala. Podruhé by totiž tygři nemuseli být tak klidní.

Přežil jsem svou smrt

Principál cirkusu Jo-Joo Jaromír Joo tvrdí, že se podruhé narodil. „Od soboty slavím každý den svoje narozeniny,“ vtipkoval Joo, který se nebojí ničeho. Snad jedině zubaře. „V každém případě je zázrak, že jsem tmu v kleci přežil. Tygři totiž ve tmě vidí a probouzí se v nich lovecké instinkty,“ upozornil direktor cirkusu.

Nad tím, že se po principálovi nevrhli tygři okamžitě poté, co se v šapitó rozlehla černočerná tma, se podivují i jiní drezéři. „Joo je blázen. Připouští si tygry hodně na tělo a když ho vidím, říkám mu, že ho je to asi naposled. To co se stalo je neuvěřitelné. Joo přežil svou smrt,“ podivil se například drezér Otto z Casino Circus Circus v americkém Las Vegas. Joo se mu prý druhý den s neopakovatelným zážitkem pochlubil.

Místo rekordu šití prstů

Krvavý zážitek už principál při hostování v Brně zažil. A to hned po postavení šapitó. Když se pokoušel překonat dva roky starý rekord a udržet hlavu v tlamě tygra jménem Borneo. Tygr se po něm ohnal a ostrými drápy mu amputoval prst. „Dezinfikoval jsem to slivovicí a přišil sám,“ vzpomínal Joo na krvavý zážitek.

VÍCE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST