Vanesa Gryčová z Ústí nad Labem je vážně nemocná. Trpí svalovou atrofií. Léčila se v brněnské fakultní nemocnici a o její smutný osud se před časem začal zajímat Deník a také televize. Po odvysílání reportáže začali lidé posílat peníze na drahé léky pro ni. Přišlo asi dva a půl milionu korun. Jenomže většinu peněz nemocnice nevyužila pro ústeckou pacientku, ale rozdělila je mezi stejně nemocné děti. To se jejím rodičům ani dárcům nelíbí. „Cítím se zneužitá a podvedená,“ řekla matka nemocné dívky Karin Gryčová.

Nemocnice totiž rozeslala lidem, kteří chtěli Vanese pomoci, darovací smlouvy. Ne pro Vanesu, ale obecně, na podporu léčení choroby, kterou onemocněla.

S tím matka zásadně nesouhlasí. „S námi nikdo o smlouvách nejednal. Podle naší lékařky to nebylo etické. Mám teď pocit, že jsem darovala statisíce ostatním. Bylo by fér, kdyby ti, komu pomohly peníze zaslané na základě reportáží a novinových článků, teď pomohli nám. Už mi ani nejde o ten lék, hlavně chci pomoct naší holčičce,“ podotkla Karin Gryčová.

Smlouvu dostala i obec Velké Chvojno na Ústecku. Odtud poslali lidé Vanese čtyřicet tisíc korun. Starosta Václav Svoboda chtěl smlouvu změnit. „Upravili jsme ji. Konkrétně pro Vanesu. Nemocnice s úpravou souhlasila,“ řekl Svoboda.

Lékař Petr Vondráček z dětské neurologie brněnské fakultní nemocnice, který měl Vanesu Gryčovou na starosti, si ale nemyslí, že by lidi podvedli. S vyhlášením sbírky by podle něj prý bylo příliš mnoho problémů, a proto nemocnice použila darovacích smluv. „Všechny dary jsme schopni bez potíží vyúčtovat,“ řekl Vondráček.

Vanesa na svalovou atrofii užívala zkušební lék Ammonaps. Měsíční léčba s jeho pomocí stojí dvacet tisíc korun. Tento lék předepsal dívce doktor Vondráček. Vanesina matka ale uvedla, že v tu dobu malá dívka lék špatně snášela. Dokonce po něm zvracela. Gryčovi ho museli vysadit. „Pan doktor Vondráček mi tehdy tvrdil, že na krvi jde přesto poznat, že ho bere. Já tomu ovšem nerozumím,“ pokračovala matka. „Když si na lék Ammonaps Vanesa konečně zvykla, tak jsme se od doktora dozvěděli, že už bychom si ho zase museli zaplatit,“ uvedla Gryčová.

Rodiče si také myslí, že tohle není fér. „Doktor se nezabýval tím, komu lék dá. Prý si pro něj přišli i lidé, kteří mají své sbírkové účty. Navíc dceru rok a půl neviděl,“ pokračovala matka.
Ošetřující lékař potvrdil, že Vanesa nesnášela lék dobře. „Jenže vrátit ho nešlo. Zůstal v lékárně, proto jsme ho použili i pro další pacienty. Každému, kdo poslal peníze na léčení, jsme zaslali k podepsání smlouvu,“ tvrdil Vondráček. Lék, který byl pro Vanesu momentálně k nepotřebě, pak předepisoval i ostatním pacientům.

„Svalová atrofie je nemoc, která se nedá vyléčit, ale jen zpomalit. V podstatě to znamená, že odumírají nervové buňky v míše. Mnoho farmaceutických firem testuje různé léky. K případu Vanesy Gryčové nemám ale zatím žádné podrobnosti,“ sdělila mluvčí fakultní nemocnice Anna Nesvadbová.