VYBERTE SI REGION

Jihomoravané kupují jedličky. S rybou čekají

Jižní Morava /ANKETA, TÉMA/ – Ježíšek potřebuje místo, kam by nadílku složil. Kdo se celý den postil a viděl zlaté prasátko, se zase chce večer pořádně najíst. Ozdobený stromek a smažený kapr s bramborovým salátem patří neodmyslitelně k Vánocům. Zatímco jehličnany nakupují Jihomoravané již nyní, ryby nechávají až na poslední chvíli.

10.12.2009 7
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník

Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí ve čtvrtek ve 20:00, najdete v pátečním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Prodejci potvrzují, že lidé nejčastěji nakupují jedle. Odráží to i volba Brňanů, kteří si letos tento strom vybrali v internetovém hlasování na své náměstí Svobody. „Jedle je jednoznačně nejoblíbenějším stromem. Lidé chodí pro stromky už nyní, ale největší odbyt mám den před Štědrým dnem,“ řekl Viktor Pavlíček, který prodává stromky u podchodu na brněnském hlavním nádraží. Pro opozdilce bude mít otevřeno ještě na Štědrý den dopoledne. Lidé se podle něj nemusí bát, že by stromky byly později přebrané. „Nabídku doplňuji ze skladu každý den,“ dodal Pavlíček.

Ceny stromků jsou v celém kraji zhruba stejné. Nejlevnější volbou je smrk, zatímco oblíbená jedle patří k nejdražším. „Cena zůstává oproti loňsku stejná, například za jedli zákazník zaplatí sedm set korun, za borovici a smrk čtyři sta korun,“ uvedl Martin Máša, jehož firma prodává stromky u supermarketu na Vídeňské ulici ve Znojmě. Ve městě má dalších pět poboček. Podle něj se i výška stromu odvíjí od zákazníka. Rodiny s malými dětmi většinou koupí vzrostlý strom. „Rodiče s většími dětmi nebo důchodci si vyberou stromek malý,“ vysvětlil Máša. Starší lidé si také často koupí stromek v květináči nebo jen větve. „Velký strom kupuje dcera. Já si ozdobím několik větví do vázy. Kupuji je na Zelném trhu,“ sdělila například Danuše Pospíšilová z Brna.

LUCIE ŠIMŮNKOVÁ

Lesník račického revíru Roman Petlach ví, jak bránit krádežím stromků. Tvrdí: Levně prodáme, aby lidé nekradli

Račice /ROZHOVOR/ – Jak zabránit tomu, aby lidé kradli stromky, a neškodili příliš lesu? Lesníci z revíru Račice na Blanensku si poradili. Stromy lidem nabízejí sami za symbolickou cenu. Při kácení se přitom chovají citlivěji než pytláci s pilou. „Lidem se díky tomu ani nevyplatí krást v lese,“ říká račický lesník Roman Petlach.

Takže se vám teď před Vánocemi stromky neztrácejí?
Ve velkém je určitě nikdo z lesa neodváží. Sem tam sice nějaký strom zmizí, ale stane se to tak výjimečně, že to ani nepoznáme.

Jaké stromy z vašeho revíru lidem nabízíte k prodeji?
Lesní správa prodává za symbolickou cenu stromky, které každý rok nařeže v plánovaných prořezávkách. Lidi tak mají možnost pořídit si vánoční stromek přímo od revírníka, a tak by se jim ani nevyplatilo zajít pro něj s pilou do lesa.

Nestává se vám přesto, že si lidé uříznou třeba nějaký vršek a strom tak zohyzdí?
V račickém revíru pracuji jako hajný čtyři roky a ještě jsem se s tím popravdě nesetkal.

Jsou kromě prodeje i jiné způsoby, kterými mohou lesníci krádežím bránit?
Tak třeba v drnovickém lese, kde je hodně boroviček, revírník chodí a ulamuje z nich boční větvičky. Stromky tak přestanou být atraktivní, ale v dalším růstu jim to nevadí. To je jediná obrana, kterou proti krádežím vánočních stromků u nás děláme.

O jaký druh vánočního stromku mají lidé největší zájem?
Většina lidí chce jako vánoční strom borovičku. Je totiž nejbohatší i nejdéle vydrží. Proto když stromky prodáváme, tak je také lidé nejvíce kupují.

VLADĚNA ŠEBELOVÁ

Kapr vládne. Ale ne odjakživa

Jižní Morava – Tradiční obyčeje mizí, dárky se mění. Jedno ale zůstává každé Vánoce stejné. Kapr s bramborovým salátem. Na štědrovečerní tabuli neodmyslitelně patří i na jižní Moravě.

Potvrzuje to i šéfkuchař brněnského hotelu International a předseda brněnské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Husák. „V naší restauraci nabízíme na Štědrý večer výběr ze tří svátečních menu. Klasický kapr se salátem je z nich stále nejoblíbenější,“ prohlásil Husák.

Aby smažený kapr chutnal co nejlépe, musí být podle něj ryba hlavně čerstvá. „Pak se dá upravit různě. Tradičně ji obalujeme ve strouhance, můžeme ale použít i drcené mandle nebo dýňová semínka,“ uvedl Husák.

Ke kaprovi na talíři patří salát. „Ten připravujeme z brambor vařených ve slupce, okurek, cibule, oleje a octa. Hodí se do něho i vejce, mrkev, hrášek nebo jemný salám. Vše spojíme majonézou,“ popsal ingredience pravého bramborového salátu Husák. Lidé ale někdy experimentují i s novými recepty. „Dávají do salátu zakysanou smetanu nebo zelenou cibulku a místo kapra si připraví jinou rybu, například lososa nebo pstruha,“ naznačil Husák.

Štědrovečerní tradice pojídání kapra je poměrně mladá. Objevila se teprve na přelomu devatenáctého a dvacátého století. „Ryba byla dříve pro běžné lidi poměrně drahá. Až v padesátých letech minulého století začali lidé jíst kapra ve větší míře,“ upřesnila etnografka Magdaléna Maňáková z Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici na Hodonínsku.

Původně na tradiční štědrovečerní hostině musely být všechny plodiny, které se v hospodářství urodily. „Na stole byly luštěniny, kořenová zelenina, polévky, kroupová kaše nebo sušené ovoce,“ přiblížila Maňáková.

KATERINA NENKOVÁ

ANKETA

Máte na Vánoce umělý vánoční stromek?

Ano

52 %

Ne

48 %

Hlasovalo: 69     Anketa byla ukončena

10.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Odejde Zbrojovce snajpr? Útočník Škoda je v kurzu

Brno - Na podzim nastřílel deset branek, vyšvihl se do čela pořadí kanonýrů vedle renomovaného Davida Lafaty. Brněnský fotbalista Michal Škoda se v zimním přestupovém období patrně stane horkým zbožím. Už kolem něj také někteří zájemci krouží. „Mám nějaké informace od manažera, ale spíš čekám na něco konkrétního, zatím je to jen oťukávání, což moc neřeším," odvětil Deníku Rovnost útočník Zbrojovky.

Předvánoční brigády? Je jich více. A za lepší platy

Brno - Vánoce rodiny stojí mnoho peněz, velká část lidí si tak hledá alespoň dočasný přivýdělek. Je to i případ Lukáše Nezhyby. „Mám sice svoji stálou práci, ale chceme s přítelkyní strávit Vánoce v zahraničí na horách, proto máme oba od začátku prosince ještě brigádu," vysvětlil Nezhyba.

Vyhnou se kolonám při cestě do Bystrce. Na dvojité fazoli

Brno /INFOGRAFIKA/ – Klidnější jízda a méně dopravních nehod, to čeká v budoucnu řidiče na cestě z centra Brna do Bystrce. Nebezpečnou křižovatku Bystrcké a Kníničské u tamního hobymarketu chtějí starostové městských částí přestavět na mimoúrovňové křížení. Cesta na přehradu, do zoo, či na bystrcké sídliště díky tomu bude plynulejší.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies