Důchodce byl bledý, měl namodralé rty a neodpovídal. „Zkontrolovaly jsme životní funkce. Nedýchal, spíše jen chrčel, měl slabý puls a nereagoval ani na bolestivé podněty, " vypráví Janovská.

Její spolužačka okamžitě běžela na vrátnici zavolat záchranku. Janovská zůstala na místě, muži rozepnula zimní bundu a začala se srdeční masáží. „Podařilo se mi ho rozdýchat. Byl to ohromný pocit úlevy, ale věděla jsem, že je potřeba ještě pokračovat do příjezdu záchranářů," vzpomíná Janovská.

Po pár minutách dívku vystřídala školní doktorka. Studentky přesto počkaly na příjezd záchranářů, v té době už byl muž při vědomí.

Obě dívky se shodují, že desetiminutový incident vnímaly, jako kdyby trval několik hodin. „Byl to obrovský šok, cítila jsem nervozitu i adrenalin," svěřuje se Komárková.

Kromě kraje studentky ocenil i ředitel internátu. „Největší odměna ale je, že se nám pána podařilo zachránit a mohl strávit Vánoce se svou rodinou," má jasno Janovská.

Poté, co přijeli záchranáři, se otřesené studentky vydaly na vyučování. „S odstupem času celou událost vnímáme jako cennou zkušenost, protože učit se o něčem, nebo to doopravdy zažít, to jsou dvě naprosto odlišné věci," říká Komárková.

Medaili od hejtmana Michala Haška dostal i brněnský student Michal Loub. Ten před pádem ze střechy zachránil svého instruktora, který ztratil vědomí.

DOMINIKA VÁGNEROVÁ