Například lidé v Nové Vsi se mohou těšit na kalendáře a drobné předměty, jako jsou propisky, magnety, klíčenky a plavenky. „Jsou to hodinové vstupy zdarma do plaveckého bazénu v Nové Vsi. Vydáváme je od roku 2011. U nás je to už tradice," řekl starosta Ladislav Horák.

Balíček dostane každá domácnost v obci. Plavenku tak získá každý z téměř osmi set obyvatel. „Obecní úřad je zřizovatel plaveckého bazénu, takže na jeho provoz částečně doplácí. Volné hodiny bereme jako kompenzaci pro obyvatele obce," dodal Horák.

Podle Davida Sobotky, který má plavecký stadion na starosti, je o volné hodiny velký zájem. „Využijí je asi tři čtvrtiny obyvatel," uvedl.

Nová Ves je ale jednou z mála obcí na Brněnsku, která obdaruje všechny své obyvatele. „Dárky lidem nedáme. Už několik let ale rozdáváme kalendáře s fotografiemi z mikroregionu," sdělila Jaroslava Fridrichová z radnice v Moravských Bránicích.

Ivančický starosta Milan Buček upřednostňuje před hmotnými dary spíš pohodovou atmosféru. „Pořádáme Adventní pátky a nedávno jsme měli akci Pozvi souseda na skleničku. Promítáme filmy v letním kině a prodáváme svařák, punč nebo chlebíčky za symbolické ceny," podotkl Buček.

Podle Kláry Čeperové z Ivančic jsou Adventní pátky skvělá akce. „Sejde se celá vesnice, okolo hoří ohně, které dotváří atmosféru, pijeme svařák a díváme se na film. V pátek dávali Lásku nebeskou," popsala poslední Adventní pátek Čeperová.

V lednu pak čeká ivančické děti ještě mobilní kluziště. „Bude to od nás také takový vánoční dárek," dodal starosta Ivančic.

Kromě dětí obdaruje obec i starší obyvatele. „Na schůzi důchodců rozdáváme kalendáře," podotkl Buček.

I Šlapanice se snaží zpříjemnit předvánoční čas důchodcům. „Pro lidi nad sedmdesát let pořádáme večeře, vystoupení dětí a besídku," sdělil Jakub Mikšovský z kanceláře starosty.

HANA DRAHOKOUPILOVÁ