„Celý advent lidé spěchají a relaxují až o Vánocích. My ale chceme zvolnit už předem, abychom si mohli vánoční atmosféru správně užít," myslí si dvaačtyřicetiletá účetní.

Přátelé Svobodové se akce účastní podruhé. „Jednou jsme už koledy nacvičovali. Druhou zkoušku ale překazila ledovka," poznamenala Svobodová. Sama má nejraději píseň Půjdem spolu do Betléma. Babické doprovodí jedna místní hrou na klávesy.

Loni se sešlo kolem padesátky lidí. „Přišli malé děti i staří lidé," dodala Svobodová.

KUPTE SI STŘEDEČNÍ DENÍK ROVNOST. VYJDE V NĚM ZPĚVNÍK KOLED

Poprvé se letos zapojuje Petr Hrdina z Tišnova na Brněnsku. „Oslovila mě myšlenka akce," řekl osmatřicetiletý muž. Se známými se sejde před tišnovskou radnicí v šest hodin večer.

Na rozdíl od lidí z Babic, koledy dopředu nenacvičují. Budou zpívat podle zpěvníku, který ve středu vyjde v Brněnském deníku Rovnost. „Zvládneme to dobře, koledy už přece známe," uvedl Hrdina.Pro zvětšení klikněte.

Nejvíc lidí se v Jihomoravském kraji tradičně setká v šest hodin večer v Brně na náměstí Svobody. Ke zpívajícím se přidají i redaktoři Brněnského deníku Rovnost. „Připojte se k nám. Není to o komerci, ani o přehnaných nárocích. Jednoduše se společně všichni zastavíme, zazpíváme si koledy a konečně si uvědomíme, že Vánoce a jejich atmosféra jsou zase blízko," vzkázal čtenářům šéfredaktor Brněnského deníku Rovnost Tomáš Svoboda.

Na podiu vystoupí také zpěvák Jožka Černý a děti ze souboru Zpěváček, který působí při základní škole Labská ve Starém Lískovci. „Společně zazpíváme pět koled," sdělila vedoucí sboru Kamila Horáčková. Děti pak samy vystoupí s písněmi Čas vánoční, Jsou svátky a Hallelujah.

Na náměstí Svobody si s lidmi zazpívá i olympionička Věra Růžičková. „Koledy zpívám od dětství a mám je moc ráda," poznamenala šestaosmdesátiletá bývalá gymnastka.

K akci Česko zpívá koledy se připojují i další špičkoví sportovci. Například v Podolí na Brněnsku si zazpívá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Na akci s Deníkem spolupracuje i Český rozhlas Brno. „Zpěv koled z náměstí Svobody odvysíláme živě," uvedl ředitel brněnského studia Jaromír Ostrý.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI