Lesníci ji porazili v pondělí ráno. Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny strom v úterý daroval Brnu. Na předávání se u hájenky Lišky Bystroušky v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku sešly desítky lidí. „Je to moc hezká tradice," zhodnotila jedna z přihlížejících Klára Trenzová z Bílovic.

O tom, jaký strom bude zdobit brněnské náměstí, už pošesté rozhodli lidé v internetové anketě. Strom vybíral už sedmým rokem bílovický polesný Pavel Podlipný. „Rozhoduje pěkný tvar, přiměřená výška a dobrá dostupnost. Strom musí stát u silnice," vysvětlil Podlipný.

Vánoční strom totiž dřevorubci nemůžou skácet stejným způsobem jako jiné stromy. Polámali by mu větve. „Nejdřív přijel jeřáb a strom jsme uvázali. Pak jsme ho uřezali a jeřáb ho podržel, aby nespadl," popsal Podlipný. Na kácení pracovalo šest lidí.

Pokácený strom je šestadvacet let starý a šestnáct metrů vysoký. „Tento druh jedle roste ještě rychleji než smrk," poznamenal Podlipný. Dřevina původem ze Severní Ameriky dorůstá do výšky až pětatřicet metrů. „Tak velký strom bychom ani nedokázali odvézt. Dokážeme transportovat maximálně dvacetimetrový," řekl polesný.

Jedle stála na náměstí Svobody i loni. Před dvěma lety však lidé vybrali smrk. „Z letošních možností se mi nejvíc líbil smrk, který soutěžil pod číslem jedna," dodal Podlipný.

Jedli v úterý večer z Bílovic do Brna přivezl sedmatřicetiletý Jiří Streit. Cestu s vánočním stromem absolvoval už desetkrát. Nadměrný náklad ale vozí jen před Vánocemi. „Už jsem si zvykl a nejsem nervózní," poznamenal řidič. Strom na cestě doprovázela dvě policejní auta. Z Bílovic vyjeli v sedm hodin večer. „Jezdíme schválně až večer, abychom co nejméně blokovali dopravu," řekl Streit. Policisté zastavovali dopravu a nákladní auto se stromem projíždělo křižovatky na červenou.

Streit projel se stromem přes Kanice a Ochoz u Brna. „Nejhorší úsek jsou prudké zatáčky mezi Ochozem a Líšní," uvedl řidič. V Brně pak jel přes Vinohrady a Husovice. K náměstí Svobody ještě loni projížděl ulicí Milady Horákové, které je ale nyní zavřená kvůli rekonstrukci. „Letos jsme proto jeli přes Cejl a Koliště. Cesta byla bezproblémová," dodal Streit.

Strom na náměstí Svobody pracovníci vztyčili po osmé hodině večer. „Kmen jsme upevnili ve dva metry hluboké okružní jámě," popsal František Maďar, který strom na náměstí staví už po třiadvacáté.

Jedle se slavnostně rozsvítí příští pátek a bude na ní zářit třicet tisíc led světel. I letos Brňané pod vánočním stromem přispějí na sbírku Červeného kříže. Loni organizace vybrala necelých sedm set tisíc korun. „Za poslední roky se částka pohybuje na stejné úrovni. Jsme za to moc rádi, protože před Vánoci charitativních sbírek stále přibývá," uvedla ředitelka brněnského Červeného kříže Ivana Holásková.

Letos vánoční strom stojí v centru Brna už podevadesáté. Tradici založil spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který před Vánoci v lese u Bílovic našel odložené batole. Těsnohlídek inicioval založení domovu Dagmar, který se stará o opuštěné děti. Právě pod vánočním stromem bývala kasička, do které lidé na stavbu zařízení přispívali.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ

TOMÁŠ KREMR