Byly to největší adventní trhy v brněnské historii. Stánky prodejců zaplnily čtyři brněnská náměstí, nově i Dominikánské. Avšak víc než třetina lidí, kteří se zapojili do průzkumu spokojenosti s vánočními trhy odborníků z Masarykovy univerzity, jehož výsledky dostal Brněnský deník Rovnost exkluzivně k dispozici, o novém trhu nevěděla. „Vesnice na Dominikánském náměstí byla oproti ostatním nevýrazná a bez atmosféry," poznamenal třeba návštěvník Petr Chmelař.

Přečtěte si také: Vánoční trhy: bílá kupole s bary a stánky nově i na Dominikánském náměstí

Pocítili to i prodejci. Stánek tam měla třeba restaurace Borgo Agnese. „Lidí přišlo málo. Pokud se rozhodneme trhů zúčastnit letos znovu, pokusíme se o známější Zelný trh," zmínil majitel Michal Prachař.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Průzkum o trzích
∙ připravili jej odborníci z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity
∙ na dotazník do 15. ledna odpovědělo 502 lidí
∙ dotazovaní dávali i náměty na zlepšení

Jinak se ale podle průzkumu trhy lidem líbily. „Respondenti chválili tradiční atmosféru, kulturní program či systém vratných hrnků. Dávali i náměty na zlepšení, třeba zrušení provozu tramvají na náměstí Svobody v době trhů, kromě vánoční tramvaje," uvedla mluvčí radnice spolupořadatelského Brna-středu Denisa Kapitančiková.

Jednou z novinek brněnských Vánoc byla i vizáž trhů na Moravském náměstí. Tvořilo je několik stanů. „Výzdoba byla hezká a nebyly přecpané. Třeba na náměstí Svobody byl nádherný vánoční strom, ale kvůli dlouhým řadám u stánků jsem si tam nic nekoupila," zhodnotila studentka Barbora Plačková.

Přečtěte si také: Pětiminutový ohňostroj slavnostně ukončil vánoční trhy. A oslavil nový rok 2017

Známý nápoj Turbomošt našli lidé na všech čtyřech náměstích. Navíc jeho tvůrci na náměstí Svobody otevřeli i Velký zimní bar, jedno z hlavních lákadel trhů. „Zákazníků přišlo mnoho. Lidé chválili personál a produkty. Nejvíc zklamaných lidí bylo z jiných měst, protože tam prý tak dobré trhy jako v Brně nemají," řekl spolumajitel Turbomoštu Adam Vodička.

Přečtěte si také: Reakce na útok v Berlíně: policisté se samopaly hlídají i brněnské vánoční trhy