Náměstí Svobody a Moravské náměstí v Brně zaplavily během prosincových vánočních trhů stánky s prodejci. Denně je obklopují davy lidí. Čím více nakupujících, tím méně je místa k hnutí. Stánkaři to oceňují, protože každý člověk představuje potenciálního zákazníka. Úsměv jim ztuhne ve chvíli, kdy se kupující prokáže průkazem inspektora České obchodní inspekce. Přesně tak tomu bylo ve čtrnácti případech v pátek. Jen čtyři kontrolovaní chybovali.

V terénu bylo na obou náměstích deset inspektorů. Doprovázela je redaktorka Rovnosti. Čtyři z nich se pohybovali na Moravském náměstí a šest obhlíželo situaci na náměstí Svobody. „Celkem jsme provedli čtrnáct kontrol. Nedostatky jsme odhalili u čtyř prodejců. Mezi prohřešky patřila chybějící cena zboží a nedostatečné náležitosti na paragonu," sdělila ředitelka České obchodní inspekce pro Jihomoravský a Zlínský kraj Tatiana Neuhybelová. Výši pokuty, ani kdo chyboval, ovšem neoznámila.

Pokuty na místě

Pochybení prodejců v lepším případě končí pokutou na místě. Tou inspektoři řeší většinou nedostatky u drobných podnikatelů. „Inspektor jim může uložit sankci až do výše pěti tisíc korun. Pokud stánkař zákon poruší závažněji, ukládáme postih ve správním řízení. Tam hrozí vyšší," vysvětlila ředitelka, která o pokutě ve správním řízení rozhoduje sama.

Stánkař se nemá šanci kontrole vyhnout, inspektora totiž mezi lidmi jen těžko pozná. „Chová se jako běžný zákazník, přijde ke stánku a vybírá si. Potom si nějaké zboží nebo občerstvení koupí. Při placení si vyžádá doklad. Následně se prokáže služebním průkazem a začíná kontrola," řekla Neuhybelová.

Inspektor zhodnotí, jestli souhlasí údaje na paragonu s realitou. Nutné je, aby stvrzenka obsahovala všechny potřebné náležitosti, ale také aby byl stánek patřičně označený a u zboží se nacházely cenovky. Zkontroluje též správnost účtování. Tedy zda výrobky nebo služby stánkař účtuje v souladu s cenou, kterou oznámil zákazníkovi.

Kontrola tentokrát minula Ivana Maráska, který prodává vyřezávané domácí potřeby na Moravském náměstí. „Ke mně nepřišli, ale snad mám všechno v pořádku. Na každém výrobku mám napsanou cenu," řekl Marásek.

Podle něj jsou kontroly potřebné. „Inspektoři jsou profesionálové a vědí, co má jak být a na co se zaměřit," je přesvědčený Marásek. Zároveň ale dodal, že prodejci drží spolu. Když jeden zpozoruje kontrolu, ihned informaci předá dál ostatním.

Inspektory chválí

Práci inspektorů si pochvaluje Brňan Jaroslav Mikošek. „Někteří prodejci se lidi snaží ošidit. Nemají uvedenou cenu a potom požadují vyšší. Ne všichni jsou takoví, ale vždycky se najdou podvodníci. Když budou kontroly, odnaučí se obelhávat zákazníky," řekl Mikošek.

Pokud někdo neprávem navyšuje cenu, zaslouží si podle něj velkou pokutu. „Když dá ale někdo méně punče, nechal bych to být. Prostě to každý nemá v oku, a aby se vše měřilo, na to není čas," doplnil Mikošek.

Pokud však zákazník chce, může prodávajícího o přeměření množství nápoje požádat. Obchodník mu to musí ze zákona umožnit. „Musí mít na stánku měřidlo. Nestačí pouze kelímek s ryskou, který není úředně ověřeným měřidlem," řekla ředitelka Neuhybelová.

V případě nesrovnalostí se může zákazník obrátit přímo na obchodní inspekci. „Podněty přijímáme, porušení právních předpisů ovšem hodnotíme na základě vlastních kontrolních zjištění," dodala ředitelka.