VYBERTE SI REGION

Vánoční trhy jsou velkolepé hlavně v Brně

Jižní Morava /ANKETA/ – Na jihomoravských adventních trzích převládá vánoční zboží. V Brně budou stánky čtyři týdny, ostatní města chystají kratší jarmarky.

1.12.2009 9
SDÍLEJ:

Slavnostní zahájení brněnských vánočních trhů.Foto: DENÍK/Attila Racek

Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí ve středu ve 20:00, najdete ve čtvrtečním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Vůně horkého punče, zářící strom, jmelí, vánoční cukrovinky a…
… stánky se spodním prádlem, ručníky a kastroly.

V posledních letech měly adventní trhy v Brně trochu podivnou atmosféru. Letos se město snaží ohlídat jejich sváteční charakter, a tak tři brněnská náměstí obsadili na čtyři týdny řemeslníci a prodejci tradičního vánočního zboží a pochoutek. Podobně to vypadá i v dalších jihomoravských městech. I když tam pořádají spíše jen krátké jarmarky.

Velkolepě pojaly trhy především brněnský magistrát a radnice Brna­střed, které je spolu pořádají poprvé místo soukromé firmy Ardona. „Lidé se mohou projít po vánoční trase ze Zelného trhu přes náměstí Svobody až na Moravské náměstí a všude na ně čekají stánky s tradičním zbožím,“ popsal brněnský primátor Roman Onderka.

Bez podprsenek

Největší novinkou brněnských trhů, které začaly už minulý týden, je přísný výběr prodejců. Lidé tak nenarazí například na stánky s levným oblečením nebo podprsenkami. „Atmosféra trhů je díky tomu mnohem lepší než vloni,“ myslí si Milena Hušková z Brna.

Zatímco jarmarky na náměstí Svobody i na Moravském náměstí byly i v minulých letech, na Zelném trhu se letos koná poprvé. Mnoho lidí to překvapilo. „Myslela jsem, že tam koupím zeleninu. Vánoční trhy jsem nečekala,“ přiznala Anna Kašníková z Hrušovan u Brna.

Těm, kteří na Zelný trh zavítají, se nabídka řemeslníků většinou líbí. „Je tam větší výběr než na náměstí Svobody, kde je samé jídlo a svařák. Na Zelném trhu si mohu vybrat i dárky,“ podotkla studentka Kateřina Dojivová.

Naopak stánkům na Moravském náměstí lidé zatím příliš pozornosti nevěnují. Trhy tam začaly teprve včera, a přístup k nim navíc komplikuje rekonstrukce náměstí před kostelem svatého Tomáše. „Z centra města se tam špatně jde, člověk musí přeskákat výkopy,“ zhodnotil Milan Navrátil.

Menší jarmarky

Zatímco Brno své vánoční trhy rozšiřuje, v Kyjově na Hodonínsku se konají vůbec poprvé. Lidé se na ně mohou přijít podívat 17. a 18. prosince. V Hodoníně se zase stánky stěhují od radnice do pěší zóny. „Otevřeme asi dvanáct stánků. Pokud se nám nové umístění osvědčí, budou příště trhy větší,“ uvedl ředitel hodonínského kulturního domu Zdeněk Grombiřík.
Někde už dokonce mají lidé radovánky na vánočních trzích za sebou. V Kunštátě na Blanensku byl jarmark spojený s víkendovým slavnostním rozsvěcením stromu. „Byla tam příjemná atmosféra. Prodal jsem spoustu výrobků,“ pochvaloval si řezbář Radek Buncko.

V nedalekých Boskovicích se na trhy ještě chystají. Uspořádají je na tamním Masarykově náměstí 11. a 12. prosince a jejich součástí bude například příjezd pána z Boskovic s družinou.
Nové načasování trhů zvolila letos vyškovská radnice. „Dosud jsme byli zvyklí na vánoční jarmark těsně před svátky, letos jsme ho však nahradili trhy okolo Mikuláše. V původním termínu podle nás byly pozdě, protože lidé už v tu dobu měli na Vánoce nakoupeno,“ zdůvodnila mluvčí vyškovské radnice Dana Bednářová. Mikulášské trhy ve Vyškově začaly včera a potrvají do soboty.

Stánky lákají dobrotami a řemesly

O Vánocích se říká, že to jsou svátky naplněné láskou. A láska, jak známo, prochází žaludkem. Proto není divu, že se na brněnských vánočních trzích tvoří největší fronty u stánků s nejrůznějšími pochoutkami.

Na slané, sladké i tekuté pochoutky obchodníci přilákají zákazníky každý rok. „Stále máme u stánku frontu, skoro nestíháme zákazníky obsluhovat. Lidé kupují tlačenky i klobásy, zkrátka úplně všechno,“ zhodnotila například Jarmila Novotná ze stánku s uzeninami na Zelném trhu.

Stejnou zkušenost má i Patrik Papež z Valašského Meziříčí, který na náměstí Svobody prodává sladké frgály a štramberské uši. „Lidé vědí, že prodáváme cukrovinky přímo ze Štramberka, tak se k nám rádi vracejí. Třeba v pondělí večer jsme měli úplně vyprodáno,“ uvedl Papež.

Největší radost mají z trhů ale malé děti. Obdivují ovce a kozy v ohrádce vedle vánočního stromu, vláček i zvoneček splněných přání. „Líbilo se mu úplně všechno, pochutnal si i na haluškách,“ zhodnotila maminka tříletého Matyáše Marcela Sedláčková.

I dospělí si na vánočních trzích vystačí pouze s koukáním. Například u stánků řemeslníků. „Přibližně polovina lidí si zboží se zalíbením jen prohlédne. Ale ta druhá polovina si i nakoupí,“ vypočítal Jan Kaňovský, který na Zelném trhu prodává moravskou lidovou keramiku.

K davu přihlížejících se řadí i studentka Petra Křivá. „Nejvíc se mi líbí šperky, možná nějaké nakoupím jako dárky. Nebo naopak někoho pošlu kvůli dárku pro sebe,“ plánuje Křivá.
Žádné utrácení naopak neplánuje Libuše Obrovská. „Chodím si trhy prohlédnout kvůli atmosféře, dárky koupím jinde,“ uvedla žena.

Jak vznikl Svoboďáček? Kvůli zimě

Vůně medoviny, svařeného červeného vína, rumu s citronem a hřejivý pocit v žaludku. Kdo zná vánoční trhy v centru Brna, ví, o co jde. O pověstný horký nápoj Svoboďáček.
Typická specialita přitom nemá čistě brněnský původ. Před deseti lety ho vymyslela skupinka stánkařů z východních Čech, která přijela prodávat dárky na brněnské náměstí Svobody.

„Byla zima, a tak jsme se chtěli zahřát. Po několika dnech už jsme ale měli dost punče, rumu a medoviny, a tak jsme začali experimentovat,“ popisuje vznik Svoboďáčku jeden z jeho tvůrců. Své jméno nechce z osobních důvodů zveřejnit.

Po několika pokusech našli stánkaři nejlepší složení. „Do červeného svařáku jsme nalili panáka rumu, zakápli to medovinou a nakonec přidali citron,“ upřesnil složení Svoboďáčku stánkař.

V roce 1999 Svoboďáček ještě zákazníci neochutnali, stánkaři ho začali prodávat až následující rok. „Otevřeli jsme si na náměstí Svobody Tavernu u morového sloupu, kde jsme prodávali hlavně občerstvení. A také Svoboďáček,“ uvedl tvůrce nápoje.

Od té doby nápoj začali prodávat i jiní výrobci. „Je velmi oblíbený, denně ho prodáme až čtyřicet litrů,“ uvedla prodavačka ze stánku na náměstí Svobody Jarmila Bobysudová. Originální Svoboďáček letos lidé paradoxně koupí na Zelném trhu.

Pro mnoho Brňanů už Svoboďáček patří k Vánocům stejně jako kapr s bramborovým salátem či vanilkové rohlíčky. „Dávám si ho každý rok. Je dobrý, sladký, a hlavně celoalkoholický. Stačí si dát dva kelímky a člověk se dostane do té správné vánoční nálady,“ vyzdvihl nápoj Jakub Husička z Brna.


ZUZANA TAUŠOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Autor: Zuzana Taušová

ANKETA

Jezdíte na vánoční trhy i mimo své město?

Ano

33 %

Ne

67 %

Hlasovalo: 63     Anketa byla ukončena

1.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nové kanceláře pro tisíc lidí otevřeli ve Slatině. Investor už plánuje další

Brno – Další kancelářský komplex se otevřel ve čtvrtek firmám i živnostníkům v Brně. Zájemci jej najdou v městské části Slatina kousek od brněnského letiště. Nové kanceláře ve městě rostou díky nízkým nájmům.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka po podzimu pouští Lacka či Vávru, přichází rychlonohý Nigerijec

Brno – Nechtějí navázat na bídný podzim. Nejvyšší představitelé brněnské Zbrojovky po skončení podzimní části první fotbalové ligy intenzivně pracují na obměně kádru. V pátek se čtveřice stávajících hráčů dozvěděla, že s nimi klub už dál nepočítá.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: Držte se! vzkázali spolužáci. Dívka je stále ve vážném stavu

Lomnička – Nezletilá dívka, která si vážně poranila hlavu při čtvrteční dopravní nehodě u Lomničky na Brněnsku, je nadále ve vážném stavu. „Není už bezprostředně v ohrožení života, ale její stav je pořád vážný. Má poraněnou hlavu a je na umělé plicní ventilaci," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Dívka leží na oddělení ARO v Dětské nemocnice v Brně. Při havárii se zranilo celkem pět mladých lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies