Brňanům se v těchto dnech naskytl neobvyklý pohled. Starosta městské části Brno-střed Michal Bortel chodí za doprovodu kamer a novinářů po vánočních trzích na náměstí Svobody a kritizuje prodejce za nabízené zboží. Pořádající firmě dokonce vyhrožuje půlmilionovými pokutami, pokud ze stánků nezmizí pyžama a další druhy textilu.

Brněnský Deník Rovnost ale získal smlouvu s pořadatelskou agenturou Ardona, podle které radnice nemá na podobné sankce nárok. To potvrdila i právní analýza, kterou si nechala zpracovat redakce.

„Platná smlouva z roku 2001 nám neurčuje, co můžeme či nesmíme prodávat. S výjimkou pornografie a podobných věcí. Její prodloužení do konce roku 2008 navíc letos v září znovu potvrdil starosta Bortel svým podpisem,“ řekl jednatel firmy Ardona Martin Kolář. Překvapení z návštěv starosty jsou i prodejci na stáncích.

„Prodávám tu už potřetí a nikdy nebyl problém. Až letos kolem toho začal lítat starosta Bortel, a že máme okamžitě vyklidit stánek s textilem. Kolegovi prý dokonce řekl, že by tu už taky nikdy prodávat nemusel, pokud se nepodřídí. Přitom máme stánek řádně pronajatý a nikdy jsme se naším zbožím netajili,“ řekl jeden ze stánkařů, který si přál zůstat v anonymitě.

Bortel se při výhrůžkách opírá o takzvané povolení o zvláštním užívání komunikace. Tím letos úředníci například určili, kolik procent klobás nebo medoviny se na stánku může maximálně prodávat. V dokumentu už ale není, co se prodávat nesmí. „Výčet neobsahuje žádné zakázané zboží. A co není zakázáno, je povoleno,“ tvrdí právní zástupce Ardony Filip Leder. Dodává, že povolení ještě nenabylo právní moci, a tak podle něj ani nelze udělovat pokuty. Ačkoliv o ně firma požádala už v srpnu, dostala jej den před zahájením trhů.

Oslovený právník nad liknavostí úřadu městské části Brno-střed kroutí hlavou. „Lhůta pro vydání tohoto rozhodnutí je třicet dnů. Ve výjimečných případech ji může úřad prodloužit o stejnou dobu,“ řekl Zdeněk Málek z právní kanceláře Tomáše Rašovského. Tajemník radnice Radovan Novotný však vidí vinu na straně Ardony. „Neurčili přesně podmínky prodeje. Tak jsme je vyzvali, aby je doplnili,“ řekl Novotný.

Firma se brání, že údaje dodala včas, ačkoliv ji k tomu smlouva nezavazuje. Naopak radnice podle ní musí včas zajistit povolení. Ardoně teď běží patnáctidenní lhůta, kdy se může proti dokumentu odvolat. „Určitě toho využijeme a proti některým částem se odvoláme, protože jsou podle nás v rozporu se zákonem,“ řekl Kolář.

Bortel s redakcí nekomunikuje. Ani včera na zaslanou esemesku neodpověděl.