VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaření před 35 lety? Suroviny nízké kvality, hliníkové nádobí a bez mikrovlnky

Brno – Nadívaný vepřový bůček, slepice na paprice s máslovými noky a dort Malakov. Takové menu si mohli hosté brněnského Orea Hotelu Voroněž objednat před pětatřiceti lety.

4.10.2014 22
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

„Velmi populární byl také anglický roastbeef s opékaným bramborem a tatarskou omáčkou nebo grilovaná vepřová játra s bramborovými hranolky," popisuje tehdejší nabídku ředitel hotelu Josef Kulíšek.

V sedmdesátých letech minulého století to podle něj kuchaři neměli jednoduché. „Řada surovin byla nedostupná a kvalitou se nemohly rovnat těm dnešním," vzpomíná ředitel. O exotickém ovoci nebo mořských rybách si mohli nechat jenom zdát.

Dobová jídla
Orea Hotel Voroněž nabídne od úterý 7. 10. do pátku 10. 10.
Předkrm: žampiony po řecku
Hlavní chod: Sekané znojemské biftečky se sázeným vejcem a vařené brambory

Technika vaření se u klasických jídel však nezměnila. Rozdílné je pouze vybavení kuchyně. „Dřív jsme měli k dipozici plynové nebo elektrické sporáky. Mikrovlnou troubu jsme neznali. Používali jsme hliníkové nádobí a plechové pánvičky," popisuje Kulíšek.

A kolik tenkrát člověk zaplatil za oběd složený z předkrmu, hlavního chodu a dezertu? „Oblíbená vejce Voroněž stála dvanáct korun, moravský měšec s restovanými brambory pětatřicet a za moučník ananasový terč zákazník zaplatil čtrnáct korun," vybavuje si předrevoluční ceny jeden z prvních zaměstnanců hotelu.

Zájemci si stejné menu mohou ve Voroněži objednat i příští týden. Hotel slaví pětatřicet let od svého založení a od úterý do pátku nabídne svým hostům jídelníček tehdejší doby.

LENKA VOTŘELOVÁ

Autor: Redakce

4.10.2014 VSTUP DO DISKUSE 22
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fanoušci brněnské Komety slaví gól. Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Semifinále v Hradci Králové: pro fanoušky Komety jsou místa pouze na stání

Tradiční již devatenáctou přehlídku ohňostrojů festivalu Ignis Brunensis zakončil pompézní ohňostroj z hradu Špilberk.

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, zábavu doplní hudební festival

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

Bývalý šéf finančního úřadu v Brně bral úplatky, tvrdí centrála proti zločinu

Brno - Dvanáct let za mřížemi. Takový trest hrozí bývalému šéfovi finančního úřadu Brno III Miroslavovi Kubovi. Podle vyšetřovatelů z Národní centrály proti organizovanému zločinu bral úplatky od organizované skupiny, která na podvodech kolem daní z přidané hodnoty okradla stát o 26 milionů korun. Kubu i pětičlennou skupinu již policisté obvinili.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies