VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaření před 35 lety? Suroviny nízké kvality, hliníkové nádobí a bez mikrovlnky

Brno – Nadívaný vepřový bůček, slepice na paprice s máslovými noky a dort Malakov. Takové menu si mohli hosté brněnského Orea Hotelu Voroněž objednat před pětatřiceti lety.

4.10.2014 22
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

„Velmi populární byl také anglický roastbeef s opékaným bramborem a tatarskou omáčkou nebo grilovaná vepřová játra s bramborovými hranolky," popisuje tehdejší nabídku ředitel hotelu Josef Kulíšek.

V sedmdesátých letech minulého století to podle něj kuchaři neměli jednoduché. „Řada surovin byla nedostupná a kvalitou se nemohly rovnat těm dnešním," vzpomíná ředitel. O exotickém ovoci nebo mořských rybách si mohli nechat jenom zdát.

Dobová jídla
Orea Hotel Voroněž nabídne od úterý 7. 10. do pátku 10. 10.
Předkrm: žampiony po řecku
Hlavní chod: Sekané znojemské biftečky se sázeným vejcem a vařené brambory

Technika vaření se u klasických jídel však nezměnila. Rozdílné je pouze vybavení kuchyně. „Dřív jsme měli k dipozici plynové nebo elektrické sporáky. Mikrovlnou troubu jsme neznali. Používali jsme hliníkové nádobí a plechové pánvičky," popisuje Kulíšek.

A kolik tenkrát člověk zaplatil za oběd složený z předkrmu, hlavního chodu a dezertu? „Oblíbená vejce Voroněž stála dvanáct korun, moravský měšec s restovanými brambory pětatřicet a za moučník ananasový terč zákazník zaplatil čtrnáct korun," vybavuje si předrevoluční ceny jeden z prvních zaměstnanců hotelu.

Zájemci si stejné menu mohou ve Voroněži objednat i příští týden. Hotel slaví pětatřicet let od svého založení a od úterý do pátku nabídne svým hostům jídelníček tehdejší doby.

LENKA VOTŘELOVÁ

Autor: Redakce

4.10.2014 VSTUP DO DISKUSE 22
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Kometa mlčela i po mstě Pöpperleho, na Spartě padla 0:4

Ilustrační foto.
1

Kordis chystá elektronické jízdné pro celou jižní Moravu. Nejdřív už příští rok

Divoká bitka. Před nádražím se poprala desítka lidí, měli i teleskopické obušky

Brno - Teleskopické obušky, dva lehce zranění mladíci a dva v policejní cele. Rvačku asi deseti lidí, ke které došlo na brněnském hlavním nádraží, šetří od pátečního večera policisté.

Verbíři se protančili na mezinárodní festival

Moravské Knínice /REPORTÁŽ/ – Co se stalo kdysi, v tem strážnickém lesi, zpívá dvojice vystupujících verbířů v doprovodu cimbálové muziky a sokolovna plná lidí v tichosti sleduje, jakými kroky ji o chvilku později překvapí dva mladí muži, jak píseň i jejich kroj napovídá, původem ze Strážnice. Ti vystupují na Soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, kterou pořádá v sobotu večer soubor Kyničan z Moravských Knínic.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

Brno - Zhruba šest set dětí loni na jižní Moravě uteklo z domu. Nejčastěji se jedná o mladistvé z výchovných ústavů a dětských domovů. Obrátit se se svými problémy mohou třeba na brněnskou Modrou linku důvěry.

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

Brno - Odpadky z celé Moravy ohřejí vodu na sprchování Brňanům. Představitelé brněnské spalovny se totiž chystají o polovinu zvýšit množství zlikvidovaného komunálního odpadu, který zařízení mění na teplo a elektrický proud. O navážení odpadu jednají s obcemi v sousedních krajích i v Moravskoslezském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies