VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaření před 35 lety? Suroviny nízké kvality, hliníkové nádobí a bez mikrovlnky

Brno – Nadívaný vepřový bůček, slepice na paprice s máslovými noky a dort Malakov. Takové menu si mohli hosté brněnského Orea Hotelu Voroněž objednat před pětatřiceti lety.

4.10.2014 22
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

„Velmi populární byl také anglický roastbeef s opékaným bramborem a tatarskou omáčkou nebo grilovaná vepřová játra s bramborovými hranolky," popisuje tehdejší nabídku ředitel hotelu Josef Kulíšek.

V sedmdesátých letech minulého století to podle něj kuchaři neměli jednoduché. „Řada surovin byla nedostupná a kvalitou se nemohly rovnat těm dnešním," vzpomíná ředitel. O exotickém ovoci nebo mořských rybách si mohli nechat jenom zdát.

Dobová jídla
Orea Hotel Voroněž nabídne od úterý 7. 10. do pátku 10. 10.
Předkrm: žampiony po řecku
Hlavní chod: Sekané znojemské biftečky se sázeným vejcem a vařené brambory

Technika vaření se u klasických jídel však nezměnila. Rozdílné je pouze vybavení kuchyně. „Dřív jsme měli k dipozici plynové nebo elektrické sporáky. Mikrovlnou troubu jsme neznali. Používali jsme hliníkové nádobí a plechové pánvičky," popisuje Kulíšek.

A kolik tenkrát člověk zaplatil za oběd složený z předkrmu, hlavního chodu a dezertu? „Oblíbená vejce Voroněž stála dvanáct korun, moravský měšec s restovanými brambory pětatřicet a za moučník ananasový terč zákazník zaplatil čtrnáct korun," vybavuje si předrevoluční ceny jeden z prvních zaměstnanců hotelu.

Zájemci si stejné menu mohou ve Voroněži objednat i příští týden. Hotel slaví pětatřicet let od svého založení a od úterý do pátku nabídne svým hostům jídelníček tehdejší doby.

LENKA VOTŘELOVÁ

Autor: Redakce

4.10.2014 VSTUP DO DISKUSE 22
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
14

Ptačí chřipka: lidé dostávají peníze za utracené slepice

Festival Překročme řeku. Ilustrační foto.

Festival s neckyádou oživí nábřeží Svitavy. Na čtrnácti místech

Útočník Škoda zatím jenom střídá, za tři kola stihl 47 minut

Brno – Před rokem se v podzimní části nejvyšší soutěže přetahoval se sparťanem Davidem Lafatou o trůn nejlepšího prvoligového střelce, v aktuální fotbalové sezoně brněnský útočník Michal Škoda sbírá starty jen po minutách.

Výhru Komety nad Jihlavou řídilo duo rybářů, Haščák se mstil

Brno /FOTOGALERIE/  – Omlazená Kometa úřadovala. Trenérský štáb brněnských hokejistů v šestém přípravném utkání proti Dukle Jihlava nasadil talentované mužstvo s věkovým průměrem pouhých 22,7 let, které si s extraligovým nováčkem poradilo 3:1. „Kluci hráli dobře, je radost se na ně dívat na tréninku i v zápase, navíc jsou skromní,“ povídal brněnský útočník Marcel Haščák.

Linka z Brna do Eindhovenu končí. WizzAir ji v říjnu zruší

Brno – Nečekaně a bez předchozího varování ruší nízkonákladový dopravce WizzAir pravidelnou leteckou linku z Brna do nizozemského Eindhovenu. Konkrétní důvody firma nesdělila. Poslední letadla vzlétnou na konci října, od listopadu linka osiří.

Důchodkyně našla na chodníku 200 tisíc korun. Brašnu s penězi odnesla strážníkům

Brno /ANKETA/ - Přes dvě stě tisíc korun, osobní doklady i platební kartu přinesla ve středu v kožené brašně na řečkovickou služebnu strážníků šestašedesátiletá žena. Našla ji na chodníku v Ječné ulici. Zapomněl ji tam čtyřiasedmdesátiletý muž.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení