VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vařte česká jídla, radí odborníci

Brno - Pivo, guláš, utopenci a tvarůžky. Restaurací s klasickou českou nabídkou jídla a pití v Brně stále ubývá. Tvrdí to šéfkuchař brněnského hotelu Internacional Miroslav Husák, který je předsedou brněnské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

26.7.2010 6
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Podle něj se ale situace do dvou let změní. „Lidé, kteří na mušle a kraby v luxusních restauracích měli peníze a chtěli je ochutnat, je už ochutnali a vrátí se k české klasice,“ je přesvědčen Husák. Zážitková gastronomie podle něj brzy skončí a ke slovu přijdou regionální speciality. „Možná jinak než jsme zvyklí, ale budou to česká jídla z českých surovin,“ dodává Husák.

Souhlasí s ním i tajemník asociace a bývalý šéfkuchař restaurace Rubín v brněnských Žabovřeskách Milan Daněk. „Klasických pivnic sice ubývá, ale nahrazují je pivnice nové. A lidé do nich chodí raději, než do luxusních podniků, kterých je mimochodem v Brně více než dost,“ tvrdí Daněk.

Vsadit na tradiční regionální kuchyni doporučuje brněnským restauracím i viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura. „Je paradoxní, že pravou českou kuchyni v brněnských restauracích příliš nenajdete. Přitom je to velké lákadlo nejen pro turisty, ale i pro místní,“ radí restauratérům Okamura.

Autor: Gabriela Peringerová

26.7.2010 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Místo události, při níž v úterý ráno zahynul jeden voják, je obehnané páskami.
AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO
1 6

Ve vyškovských kasárnách údajně vybuchly granáty. Jeden voják zemřel

Platební karty. Ilustrační foto.

Muži ukradl peněženku přímo z batohu, přišel si na skoro třicet tisíc

V kraji chybí máslo, lidé si vyrábí i vlastní

Jižní Morava /ANKETA/ – Kraj trápí nedostatek másla. V některých obchodech jej zákazníci neseženou vůbec, jinde za něj zaplatí i šedesát korun. Někteří lidé jeho konzumaci omezují, jiní se uchylují k výrobě vlastního.

Tabla prvňáčků: Představí se ZŠ náměstí Míru, Kotlářská a Bakalovo nábřeží

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Hasiči prosí: neparkujte v zatáčkách, nedostaneme se k požáru

    Brno /FOTOGALERIE/ - Jihomoravští hasiči v pondělí ukazovali průjezdnost záchranné techniky brněnskými ulicemi. Při Týdnu evropské mobility tak poukázali na dlouhotrvající problém. Nezřídka se stává, že se cestou vůz zasekne v místě, které blokuje špatně zaparkovaný osobní automobil. Problémovými místy jsou především sídliště. „Proměňuje se to v průběhu dne a jinak jsou stálé lokace jako například velká sídliště. Ráno se vylidní, odpoledne a v noci jsou zase neprůjezdná,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Dodal, že pokud hasiči vyjíždí k požáru večer, velmi často narazí na problém s průjezdem.

Je nám zima, stěžují si lidé z brněnské ulice Heleny Malířové

Brno – Zima. I přesto, že minulý týden začala topná sezóna, radiátory v domech v brněnské ulici Heleny Malířové zůstávají studené. „V pátek jsme chvíli topili. Od té doby to zkoušíme a zatím fungují jen jedny stoupačky. Na dalším topení se rozehřejí jen dvě žebra,“ postěžovala si třeba Olenka Řehůřková, která v ulici žije.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení