Dnes to řekl ředitel Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj Jaroslav Salava. Veterináři rovněž vyhlásili ochranné pásmo čítající deset okolních obcí a tři brněnské městské části. Na jihu Moravy jde letos o dvaadvacátý výskyt včelího moru.

Ochranné pásmo zasahuje obce Nebovidy, Omice, Ořechov, Ostopovice, Popůvky, Prštice, Radostice, Střelice, Troubsko a Tetčice. V Brně zasahuje pásmo do tří městských částí Bosonohy, Kohoutovice a Žebětín. "Ve vyjmenovaných lokalitách bylo zahájeno vyšetřování všech včelstev na mor včelího plodu. Všichni včelaři byli rovněž informováni o možné ochraně před nákazou," řekl Salava.

Včelí mor není přenosný na člověka, ale med od nemocných včelstev nesmí být uváděn do oběhu pro nebezpečí jeho rozšíření. Ztráty chovatelů, kteří musejí včely i se zařízením likvidovat, jsou velké. Včelí roj stojí 1000 až 1500 korun, další stovky a tisíce zaplatí chovatelé za úly a vozy.

Od počátku roku se mor včelího plodu objevil na jihu Moravy už po dvaadvacáté, poprvé ale na okrese Brno-venkov. Nejvíce postiženým regionem je tradičně Břeclavsko. "Letos objevených sedmnáct ohnisek má ale na svědomí nová a mnohem citlivější diagnostická metoda. Dokáže odhalit zárodky moru ještě předtím, než se po několikaleté inkubaci projeví u včelstev klinické příznaky," dodal Salava. V příštích letech by se tak měl výskyt včelího moru na Břeclavsku postupně zmenšovat.

Včelí mor je bakteriální nákazou, která napadá a zabíjí zavíčkovaný včelí plod. Likvidace bacilu přežívajícího v půdě i několik desítek let je složitá a jediným účinným prostředkem je oheň. U nehořlavých částí úlů a pomůcek se na dezinfekci používá silný roztok sava a louhu.

Výskyt ohnisek moru včelího plodu v Jihomoravském kraji v roce 2007 (údaje do 20. srpna).

 

Blansko 1 ohnisko

Brno-venkov 1 ohnisko

Břeclav 17 ohnisek

Hodonín 2 ohniska

Vyškov 1 ohnisko