Situaci se rozhodly řešit brněnské vysoké školy, tři z nich na podzim přivítají studenty nových oborů, které se zaměří na ochranu dat. „Naučí se zabezpečovat sítě a systémy," přiblížil Jan Hajný z Vysokého učení technického.

O zaměstnání by absolventi neměli mít nouzi. „Specialisté v tomto oboru jednoznačně chybí," vysvětlil Radim Polčák z Ústavu práva a technologií Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

Hackerské útoky policisté v kraji řeší stále častěji. „Před dvěma lety jich bylo zhruba osmdesát, loni už přes sto dvacet," informovala jihomoravská policejní mluvčí Petra Ledabylová.

Prolomit ochranu počítače nebo mobilu a dostat se k důvěrným údajům je podle odborníků často snadné. „Cílem specialistů na kybernetickou bezpečnost je zajistit, aby ochrana zařízení byla dostatečná," řekl ředitel brněnského centra SIX Zbyněk Raida.

Nový speciální obor s názvem Informační bezpečnost připravilo Vysoké učení technické. Přijalo do něj téměř osmdesát studentů. „Zájem byl ještě větší. Náš plán je ale začít s menším počtem a postavit kvalitní výuku. Oblast bezpečnosti je poměrně citlivá. Nechceme něco udělat špatně," poznamenal Hajný.

Na potřebu odborníků za-reagovala také Masarykova univerzita. Od letošního akademického roku otevírá navazující magisterský obor Bezpečnost informačních technologií. „Přesná čísla přijatých a zapsaných budeme znát až po prázdninách," sdělila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Na výuce se bude podílet více fakult. „Odborníci na kybernetickou bezpečnost musí mít znalosti nejen z oboru informatiky. Musí být schopní vyhodnotit třeba právní i ekonomické dopady případných rozhodnutí," popsal Polčák.

Obrana systémů

Vzdělávat studenty v oblasti bezpečnosti komunikačních a informačních systémů bude od podzimu také Univerzita obrany. „Součástí civilního studia se stane zcela nový bakalářský program Technologie pro obranu a bezpečnost," informoval mluvčí Vladimír Šidla. Do každého ze tří oborů programu může škola přijmout čtyřicet uchazečů.

I když s ochranou dat nesouvisejí, také další brněnské univerzity chystají od podzimního semestru nové atraktivní obory. „Otevíráme navazující magisterské studium Ochrana zvířat a welfare. První vlna studentů oboru, který se věnuje podmínkám života a zdraví zvířat, totiž dokončila bakalářský program. Teď můžou pokračovat dál," vysvětlil mluvčí Veterinární a farmaceutické univerzity Petr Chmelař.

EVA NAGYOVÁ