Aby zvýšili šance na přijetí, podávali rodiče většinou tři nebo čtyři přihlášky. Výjimkou ale nebyly ani vyšší počty, jeden rodič jich dokonce odevzdal sedmnáct. Podle předběžných výsledků ale z víc než čtyř a půl tisíce dětí uspěla zhruba polovina.

Mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára upozornil, že čísla ještě nejsou konečná. „Asi padesátku míst stále blokují děti, které se dostaly do více školek. Do pondělí se musí rodiče rozhodnout, kterou z nich zvolí. Desítky míst ředitelé rezervují dětem s odkladem školní docházky," vysvětlil mluvčí.

Počet nepřijatých navýšily zejména děti, které nebudou mít k 31. srpnu tři roky a tudíž jsou téměř bez šance. Těch se hlásila necelá tisícovka, ale dostalo se jich jen několik.

Jiná situace je v městské části Brno-střed, která se jako jediná nezapojila do celoměstského elektronického zápisu. Tam informace o počtu přihlášených a přijatých dětí úředníci zatím zpracovávají. „Čísla budeme mít až v dubnu," sdělil mluvčí městské části Roman Burián.

Tam by ale procento neúspěšných dětí mělo být nižší. „Pokud by se nepřihlásilo žádné dítě z jiné městské části, máme míst dost. Samozřejmě ale ze zákona musíme vzít předškoláky, i pokud se hlásí odjinud," poznamenal Burián.

V současné době je v brněnských mateřských školách téměř jedenáct a půl tisíce míst. To je o dva tisíce víc než před deseti lety. „A stále vznikají nová. Od začátku ledna je dalších 250 v Chrlicích, Líšni a Brně-severu," vyčíslil Žára. Téměř dvě stovky jich přibyly také loni v září. Nová místa obvykle vznikají přístavbou nebo v nevyužívaných třídách velkých základních škol.

Přesto to nestačí. Loni otevřela jednu novou třídu například školka v ulici Kosmonautů ve Starém Lískovci. „Takže teď máme kapacitu 108 dětí. Ani tak ale nemůžeme přijmout všechny zájemce," popsala situaci Lucie Žigárdyová.

Kritickou situaci hodlá řešit ministr školství Marcel Chládek. Do tří let chce dosáhnout toho, aby se všechny děti dostaly do školky, pokud o to jejich rodiče stojí. Hned po svém nástupu do funkce se rozhodl zřídit dva fondy řešící nedostatečné kapacity. „První z nich vznikne už příští rok. Bude v něm jedna až dvě miliardy korun. Podmínkou je, aby nové stavby pro školky byly víceúčelové a například montované, aby šly velmi rychle postavit," vysvětlila mluvčí ministerstva školství Jana Holíková. Druhý fond vznikne z evropských dotací.

Zřízení fondu ale nechává chladným například starostu brněnských Bohunic Miloše Vrážela. Právě tam podle předběžných výsledků odmítli dvě třetiny zájemců. „Situaci řešíme sami z vlastních peněz. Jsme připravení zřídit do září ještě jednu třídu, pokud to bude nutné. Ministrův plán nahrává těm, kteří na školky kašlou a čekají, až problém vyřeší někdo za ně," sdělil Vrážel.

Zápisy do školek

Mimo Brno-střed

– 111 školek
– Volná místa: 2361
– Přihlášené děti: 4539

Brno-střed

– 24 školek
– Volná místa: zhruba 650
– Přihlášené a přijaté děti: nezjištěno

Zdroj: zapisdoms.brno.cz, materinkyvcentru.cz

Pozn.: údaje jsou k 28. březnu