Plzeňské pivo u Stopků je nejlepší v Brně, hlásal před sto lety inzerát restauratéra Jaroslava Stopky, který provozoval pivnici v České ulici. O tom, zda tento slogan platí i v jedenadvacátém století, se mohou milovníci piva přesvědčit v nově otevřené Stopkově pivnici od tohoto pátku.

Podnik se znovu otevřel po dvouleté pauze a především po rozsáhlé rekonstrukci. „Ta trvala třináct měsíců a stála několik desítek milionů korun,“ nastínil vyhýbavě nový majitel památkově chráněné budovy Salem Ali Ahmad.

Při ní se museli dělníci vypořádat se sklepy plnými spodní vody či s pozůstatky posledních oprav v osmdesátých letech minulého století. Změnilo se i průčelí budovy, jemuž vévodí obraz na fasádě. Mansardovou střechu, která kryje poslední patro budovy dostavěné na konci minulého století, nahradilo sklo. „Památkáři s touto úpravou souhlasili,“ ujistil majitel domu.

V interiéru se naopak architekti pokusili zachovat původní atmosféru. Půllitr plzeňského piva čepovaného z tanků si tak hosté vypijí mezi historickými fotografiemi či pohlednicemi původní Stopkovy pivnice. „Snažili jsme se zachovat vše, co bylo možné a co nebylo zničeno při předchozí rekonstrukci,“ konstatoval architekt rekonstrukce Jiří Hanzlík.

Tradic se hodlá držet i šéfkuchař podniku Michal Štěpánek. „Na naše hosty čeká klasická česká kuchyně obohacená o prvky moderní gastronomie. Nebudou chybět ani speciality brněnské kuchyně, kterou bych rád u Stopků znovu oživil,“ slibuje Štěpánek.

Hospoda, která stávala v České ulici už v devatenáctém století, byla legendární především před sto lety pod vedením Jaroslava Stopky. Za jeho éry podnik lákal studenty, intelektuály i měšťany. „Pivnice v centru českého korza byla tehdy mimořádně slavná,“ zhodnotil autor knihy Krčemné Brno Karel Altman.

Na otevření dalšího ze slavných brněnských podniků, kavárny Era v Černých Polích, si však lidé budou muset ještě počkat. Občanské sdružení Studio 19, které budově vrací její původní funkci i krásu, sice původně plánovalo otevřít kavárnu už loni v této době, vše ale zdržely administrativní potíže.

Na opravdu za dvanáct a půl milionu korun totiž přispěla i Evropská unie a dohlíží na ni památkáři a hygiena, stavební práce proto provází i rozsáhlé papírování. „Věřím, že kolaudaci už opravdu zvládneme v polovině května,“ řekl David Kuchař ze Studia 19.

O tom, že se milovníci kávy a funkcionalismu nemohou otevření kavárny dočkat, svědčí webové stránky www.uzjeeraotevrena.cz. Zvědavci na ní najdou zklamanou odpověď, že zatím ne. „Autorem stránky bude asi nějaký natěšený fanoušek, my s ní nemáme nic společného,“ směje se Kuchař.