Stavba navazuje na studii těhotenství a dětství, při které výzkumníci sledovali děti z Brněnska a Znojemska narozené v roce 1991. Jedním z nich byl také Lubomír Lazar. „Podstupuji třeba fyzické testy, měří mi tlak před a po zátěži. Vždy jsem se rád dozvěděl informace o svém fyzickém vývoji,“ popsal sedmadvacetiletý Brňan.

Do budoucí studie chce dostat i svoji rodinu. „Už jsem nabízel, že bych rád mezi pozorované zařadil i svou roční dceru,“ doplnil Lazar.

Ilustrační foto.
V Bystrci u vchodu do jednoho z domů zemřel muž. Příčina smrti není jasná

Od nové studie si vědci slibují objasnění vlivů jedovatých látek v návaznosti na vznik nemocí jako je cukrovka nebo autoimunitní choroby. Plánují v ní testovat dalších sedm tisíc rodin. Jejich zástupce budou pozorovat v řádu desítek let. „U hyperaktivity i u poruch pozornosti dětí hraje roli chemické zatížení. Některé toxikologické studie to už prokázaly. Enviromentální faktory mají také vliv na vývoj neurodegenerativních onemocnění,“ uvedla ředitelka Centra Recetox Jana Klánová.

Biobanka
Nové zařízení umožní studovat vliv prostředí na člověka.

Jeho součástí budou laboratoře, moderní vyšetřovny a skladovací prostory ovládané roboticky.

Projekt bude stát 200 milionů korun.

Recetox je součástí projektu, který umožňuje porovnávat údaje různých zemí.

Plánovaná biobanka je pro výzkum důležitá zejména kvůli ukládání a zpětnému vyvolání vzorků, pro které musí zajistit vysokou kvalitu skladování a označení. Vzorky bude hledat robot, aby vědci omezili chyby zapříčiněné lidmi. „Takto vybavená pracoviště nejsou nikde v Evropě. Chceme vybudovat infrastrukturu pro laboratoře i skladování vzorků ve spojení s moderními technologiemi,“ doplnila ředitelka.

Na výzkumu se podílí Masarykova univerzita s bohunickou fakultní nemocnicí.