„Při testech, které jsme dělali se potvrdilo, že u nemocných lidí je hladina bílkoviny methallothieoneinu vyšší než u zdravých jedinců,“ uvedl jeden ze členů vědeckého týmu Vojtěch Adam.

Přestože je výzkum zatím v začátcích, už teď dokázali vědci rozpoznat hned několik druhů rakoviny. „Věnovali jsme se pacientům s nádorem v oblasti hlavy a krku, pacientům s leukémií nebo nádorům plic, střev a štítné žlázy,“ vyjmenoval Adam.

Podle něj ale bude ještě několik let trvat než se metoda, která už získala i patent, začne používat běžně v lékařských ordinacích. „Musíme vytvořit přístroj, který by lékaři mohli používat. Tuto metodu musíme také prosadit do ceníku hrazených lékařských zákroků. Doufáme, že se nám to podaří,“ plánuje Adam. Za vyšetření by měli lidé zaplatit jen několik desítek korun.

Na projektu tým Ústavu chemie a biochemie pracuje už téměř sedm let. „Za tu dobu Brno spolupracovalo s mnoha kolegy z jiných měst. Své poznatky jsme si vyměnili například s Klinikou dětské hematologie a onkologie v Praze,“ doplnila mluvčí univerzity Kateřina Brettschneiderová. Do výzkumu lékaři zapojili téměř pětistovku pacientů.