„Současná vlna teplého a vlhkého vzduchu k nám sice proudí od východu, pochází ale ze Středomoří. Právě kvůli němu nás čeká velmi teplé počasí,“ vysvětlila Ivana Záluská z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Hladina rtuti v teploměru by se měla dnes a zítra vyšplhat až osmadvacítce.

O víkendu pak vystoupí až ke třiceti stupňům celsia. „Takovému dni už říkáme tropický,“ upozornila Záluská. Podle ní pak teplé počasí přinese také déšť. „Očekáváme lokální přeháňky a bouřky různého stupně a intenzity. Kde přesně se ale vyskytnou spolehlivě předpovědět nedokážeme,“ řekla Záluská.

Počasí v první polovině týdne, které přijde po teplém víkendu, trošku topení utáhne kohoutky. Teplota by měla přechodně klesnout o pět až šest stupňů. Vysoké teploty způsobují problémy především starším lidem. „V teplých dnech našim seniorům rušíme program, který se odehrává venku. Věkový průměr je tady osmdesát čtyři let a teplo pro starší organismus velká zátěž,“ řekla vrchní sestra Domu pro seniory na Kociánce Helena Kolomazníková.

Podle ní je pak velkým problémem starších lidí především nedostatečný pitný režim. „Když s starší lidé déle nepijí, prostě už nedostávají žízeň. To je ale velmi nebezpečné,“ míní Kolomazníková.

Ředitelka domu pro seniory na Foltýnově ulici si myslí, že teplo může paradoxně i pomoci. „My máme hodně samostatných a relativně zdravých lidí, což je výjimečné. Kvůli nutnosti pít na sebe více myslí a jsou opatrnější. V létě vždycky tak trochu pookřejí,“ myslí si ředitelka domu Květuše Šoupalová.

Horké dny lákají mnoho Brňanů k osvěžení v kašnách. To ale městská vyhláška zakazuje ve všech parcích, které město spravuje. „Voda je v těchto vodních zdrojích chemicky ošetřená a citlivějším lidem může přivodit například vyrážku a nebo ekzémy,“ vysvětlil mluvčí radnice Brna–středu Roman Burián. Jeho městská část spravuje pět kašen včetně té vůbec největší před JAMU.

Koupání se příliš nelíbí ani pracovníkům městské zeleně. „Něco jiného samozřejmě je, když si na schůdcích omýváte nohy a něco jiného, když přímo doprostřed naběhne deset dětí postříkaných sprejem,“ řekla Vladimíra Koloušková z Veřejné zeleně města Brna.

Strážníci jsou prý při pokutování mírní. „Teoreticky bychom mohli koupající se lidi vinit z veřejného pohoršení. Ale obvykle do vyřeší pouze domluva,“ potvrdila mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitánčiková.