VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vegetariánská štědrovečerní večeře? Nekapr ovesný dokáže nahradit tradiční rybu

Brno - Vánoce bez kapra či řízku si dokáže představit málokdo. I hlíva ústřičná nebo celer ale mohou chutnat jako maso. Stačí vědět, jak je správně připravit.

24.12.2015
SDÍLEJ:

Nekapr napodobuje oblíbený vánoční pokrm. Foto: www.soucitne.cz

Vegetariánské Vánoce pro svou rodinu loni přichystala Brňanka Tereza Němcová. „Chtěla jsem připravit rovnou veganské, tedy bez všech potravin pocházejících ze zvířat. Babička ale nechtěla přijít o svůj každoroční obřad s pečením cukroví. Bez másla si to nedokázala představit. Nahradila jsem proto jen kapra a řízek," svěřuje se žena.

Jako předkrm podávala klasického kroupového kubu s houbami. Houby hrály hlavní roli také v hlavním chodu. „Na internetu jsem si našla, že lze připravit kapří řízek z hlívy ústřičné," říká Němcová.

Houby marinovala několik hodin v oleji a koření na ryby. „Hlíva po koření získala chuť téměř jako filet z ryby. Poté jsem plátky obalila v trojobalu," popisuje přípravu.

Tento recept doporučuje na svém webu pro vegany také kuchařka Tereza Vandrovcová. „Hlívu lze vylepšit tak, že se ještě obalí v mořské řase. Díky tomu má pak chuť po rybině. Řasa je mazlavá. Lidé mají pocit, že jí klasického kapra s kůží," vysvětluje.

Mezi další vegetariánské vánoční klasiky podle ní patří také obalovaný celer. Vytvořila z něj recept s názvem Nekapr ovesný. „Celer se uvaří a nastrouhá nahrubo. Poté se smíchá s ovesnými vločkami, kořením na ryby a sojovou omáčkou. Směs se zalije zeleninovým vývarem a nechá čtyři hodiny uležet. Poté se z ní tvarují placičky, které se obalí ve strouhance a smaží jako klasický kapr," uvádí Vandrovcová.

Autor: Michaela Římanová

24.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

"Pokud Vás už nebaví fronty na selfie pod Joštem na Moraváku, stavte si udělat fotku k nám. V Redutě to vidíme růžově!" vyzývá facebooková stránka divadla Reduta. A přidává foto (viz snímek).

Národní divadlo Brno láká do Reduty na jednorožce se ztopořeným penisem

Připomínku porevolučního kapitalismu v podobě vily podnikatele Rudolfa Hošny nabízí k prodeji realitní kancelář. Známou stavbu nad Pisáreckými tunely možná čeká demolice, na jejím místě může vyrůst bytový dům.
1 7

Hošnova vila v duchu podnikatelského baroka je na prodej. Hrozí jí i zbourání

Pomohou s jazykem, děláním úkolů, výběrem školy. Brno dá na doučování 50 milionů

Brno – Cizinci, kteří neovládají dobře český jazyk, školáci ze sociálně slabších rodin i děti, kterým nejde třeba matematika. Škála žáků, kteří potřebují doučování, je široká. Vedení města Brna je od srpna plánuje podpořit. Na doučování a kariérové poradenství získalo v pondělí od ministerstva školství dotaci padesát milionů korun.

Jako na Kanárech. Aqualand rozšíří za stovky milionů o divokou řeku i vodní svět

Pasohlávky – Největší akvapark v České republice, Aqualand Moravia u Pasohlávek, se v následujících dvou letech ještě rozroste. Práce za stovky milionů korun začnou už letos.

Přídavky uživí celou rodinu. Papírování bylo psychicky náročné, říká matka

Jižní Morava /ANKETA/ - Skoro tři měsíce šetřila na nosítko pro dítě, v současné době spoří na lepší bydlení. S pomocí státních přídavků živí celou rodinu Brňanka Barbora Fölklová. „Připadá mi ale, jako by se poslední dobou stále snižovaly," podotýká osmadvacetiletá žena.

AKTUALIZOVÁNO

Úder pěstí do obličeje a krvavé zranění. Kvůli balíčku gumových medvídků

Brno – Rázní a smělí a s hrdými čely nejsou jen gumídci ze známého animovaného seriálu, ale i mladík, který se pustil do boje kvůli balíčku gumových medvídků. Bohužel však nepatřili jemu a osmnáctiletý muž kvůli nim skončil v rukou policie. Kauza "velké gumídkové loupeže" se stala ve středu odpoledne v centru Brna.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies