Bohatí obchodníci, jejich hostesky a ředitelé největších středoevropských firem. Ti všichni budou chtít ukázat, že se ke svým budoucím klientům budou chovat vzorově. A toho chtějí využít brněnští podnikatelé.

„V našem hotelu už máme plno. Pokoje jsou rezervoványněkolik i rok dopředu,“ vzkazuje hostům obchodní ředitel Michal Říčánek. Do luxusních pokojů tam dnes odloží své obchodníci například z Taiwanu, Islandu, Číny, Mexika nebo Nevého Zélandu.

Podobně na tom jsou i ostatní hotely. V některých z nich vědí už rok dopředu, že v týdnu od prvního do pátého října budou mít plno.
Na nápor hostů se připravují také luxusní restaurace. „Naši hosté si zarezervovali všechny stoly dva měsíce dopředu,“ říká zaměstnanec restaurace Brabander v Joštově ulici Tomáš Pčolka. Stejnou větu uslyší i lidé, kteří zavolají do známé restaurace U Kastelána.

O tom, že při dobrém jídle se udělají nejlepší obchody ví i kuchaři v areálu výstaviště. „Ve středu, kdy na veletrh zamíří nejvíce návštěvníků. Prodáme až dvacet tisíc rohlíků, deset tisíc klobás a párků. Zpracujeme až šest set kilo masa na řízky, guláše, svíčkovaou a vrabce. Rozvezeme až šest tisíc chlebíčků. Lidé to zapijí až deseti tisíci půlitry piva,“ vyjmenovává Dita Brančíková, co všechno obchodníci za jeden sní a vypijí.

Slovíčka ze strojírenského prostředí si oživí také téměř pět desítek tlumočníků. „Nejčastěji budeme tlumočit do angličtiny, němčiny nebo ruštiny. V databázi mám ale i tlumočníky, kteří umí mluvit japonsky, vietnamsky nebo čínsky,“ poznamenala Jiřina Nevrklová z kongresového centra.
Do ulic vyrazí také více policistů. „Budeme hlídat hlavně silnice. Ve službě budou kriminalisté a policisté na koních,“ uvedla mluvčí brněnské policie Andrea Procházková. Podobně mluví i mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková. „Ve službě bude pětašeedsát městských policistů. Budou chodit hlavně po parkovištích, aby odradili zloděje,“ říká Kapitančiková.

Podle ekonoma Marka Hatlapatky je přínos strojírenského veletrhu pro Brno veliký. „Zázraky se ale dít nebudou,“ míní.
Na ruch kolem výstaviště si stěžují lidé, kteří bydlí nedaleko areálu. „Nemůžeme tady při každém veletrhu zaparkovat,“ podotkla například Milena Blatná, která žije v ulici Hlinky.