VYBERTE SI REGION

Veletrhy G+H: Kulinářské klání i recepty proti krizi

Brno /BOHATÁ FOTOGALERIE UVNITŘ/ - Na brněnském výstavišti začal ve středu čtvrtý ročník veletrhů G+H a Vinex. Ačkoliv veletržní dění není pro obyčejné Brňany přístupné, prostory výstaviště praskaly ve švech.

4.3.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
25 fotografií
OBRAZEM: Veletrhy G+H

OBRAZEM: Veletrhy G+HFoto: DENÍK/Attila Racek

Tři dny si Brno bude vychutnávat pozornost majitelů restaurací, hoteliérů nebo třeba studentů z oboru gastronomie. Ti se ve středu na veletrhu dověděli nejen o kulinářských novinkách, ale i o tom, jak přežít hospodářskou krizi.

„Vláda sektor služeb v souvislosti s krizí přehlíží,“ komentoval situaci prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Pavel Hlinka, který vystoupil na dopoledním zahájení prvního veletržního dne. „Zatímco stát přebírá záruky na úvěry průmyslového odvětví, služby žádné ručení nemají,“ podotkl Hlinka. Provozovatelé restaurací a hotelů se podle něj musí zaměřit na regionální prvky a českou kuchyni. „Jde o to levně nakoupit a co nejlevněji prodat. A pro takové požadavky je česká kuchyně ideální.“

Že jsou podobná opatření nezbytná dokazuje stále zvyšující se počet zkrachovalých restaurací a hotelů. „V Brně situace není tak tíživá jako v Praze, ale recese je globální, problémy lze čekat i tu,“ srovnal situaci Hlinka. Hotely podle něj zaznamenávají pokles hostů o třicet procent. „Neumím si představit, že by v dnešní době mohl někdo otevřít nový hotel, pokud by za sebou neměl firmu, která by ručila za případné ztráty,“ vyslovil se Hlinka.

„Současné projekty, které se plánují, tak s největší pravděpodobností zapadnou do šuplíků na hodně dlouho,“ řekl Hlinka. Asociace restaurací a hotelů proto vypracovala plán, jak podpořit právě tyto změny. „Budeme podnikům pomáhat s mezinárodní propagací, ale budeme vyžadovat i vysokou kvalitu jídel. Vydáme certifikát každému, kdo splní naše požadavky,“ přislíbil Hlinka.

Ruch na výstavní ploše pavilonů A2 a C nasvědčoval tomu, že podnikatelé z oboru gastronomie, hoteliérství a vinařství krize nepřinutila sedět s rukama v klíně. Přestože vyhlášení výsledků soutěžního klání o nejlepší pivo roku 2009 proběhlo už včera, i dnes tekl zlatavý mok proudem. Ke svému stánku návštěvníky lákali například zástupci domácího pivního giganta Heineken.

Příznivce vína potěšila degustační srovnávací zóna. V pavilonu A2 mohli porovnat vinařské úspěchy českých výrobců nebo se poučit o tom, jak víno vhodně skloubit s vybranými pokrmy. „Třiadevadesát procent českých vinic nalezneme v právě na jižní Moravě,“ připomněl Jaroslav Machovec z Vinařského fondu České republiky. „Brno je centrem vinařského kraje,“ dodal.

V pavilonu C návštěvníci obdivovali umění mladých talentů v soutěži Gastro Junior Nowaco Cup. O nejvyšší ocenění v oboru se na výstavišti během příštích dvou dnů utká třicet budoucích kuchařů, třicet číšníků a třicet cukrářů. Klání se kromě českých nadějí účastní i soutěžící z Polska či Slovenska. Každý z nich má v časovém limitu před očima mnohých diváků i poroty připravit svůj nejlepší výrobek. „Máme cukrářství v rodině, prakticky se ode mně očekávalo, že budu pokračovat,“ řekla pár minut po soutěžním výkonu sedmnáctiletá cukrářka Marcela Kuželová.

„V současnosti je potřeba v cukrářství měnit postupy, lidé chtějí jídla odlehčená, ovocná, s nízkou kalorickou hodnotou,“ okomentovala sladké trendy mistrová Věra Matušková, která Kuželovou na soutěž připravila. „Konkurence je tady silná, jestli v Brně uspěji, bude to pro mě velká odměna,“ vysvětlila Kuželová, která na republikové finále mistrovství postoupila z regionálního kola v Klimkovicích.

Program úvodního dne veletrhů završilo opět víno. Zástupci Vinařského fondu a brněnských veletrhů na slavnostním Galavečeru vinařů vyhlásili výsledky Mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex 2009.

Lucie Hrabcová a Aneta Šedá

4.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budova na brněnském náměstí Svobody, ve kterém je v přízemí prodejna McDonald´s. Ilustrační foto.
6

Nový nájemce po McDonald's? Zatím bez zájmu. Město sleví z požadavku na záchody

Oslovi v minizoo v brněnských Horních Heršpicích museli v úterý na pomoc přispěchat strážníci. Zvíře totiž propadlo tenkou vrstvou ledu a zůstalo stát po krk v ledové vodě.

Osel z minizoo se propadl po krk do ledové vody. Na břeh se nakonec vyšplhal sám

Směr se změnil, čáry zůstaly. Parkoviště u Mahenova divadla je špatně označené

Brno – Lidé váhavě obcházejí zaparkovaná auta v brněnské ulici Za Divadlem. Na obrácení jednosměrného provozu, o kterém Brněnský deník Rovnost informoval již minulý týden, si řidiči již zvykají, stále si však nejsou jistí, jak mají v ulici parkovat.

VIDEO: Holky na techniku patří, láká studentky nový klip VUT

Brno – Matematika nebo fyzika nejsou jen pro muže, upozorňuje nová kampaň Vysokého učení technického v Brně s názvem Sem patřím. Univerzita se díky ní snaží vyvrátit stereotypy, které odrazují uchazečky od studia technických oborů. Odvahu jim dodává motivační videoklip i internetové stránky.

Zloděj chtěl odjet s lupem, nenastartoval dodávku

Příbram na Moravě – Nestartuje auto? Pokud se to stane řidiči, který spěchá do práce, je to nepříjemná záležitost. Hodně naštvaný pak musel být zatím neznámý zloděj, jenž marně startoval dodávku, do níž si předtím nanosil lup. O kuriózním případu z Příbrami na Moravě na Brněnsku informovali policisté v úterý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies