VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Veletrhy G+H: Kulinářské klání i recepty proti krizi

Brno /BOHATÁ FOTOGALERIE UVNITŘ/ - Na brněnském výstavišti začal ve středu čtvrtý ročník veletrhů G+H a Vinex. Ačkoliv veletržní dění není pro obyčejné Brňany přístupné, prostory výstaviště praskaly ve švech.

4.3.2009
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Veletrhy G+HFoto: DENÍK/Attila Racek

Tři dny si Brno bude vychutnávat pozornost majitelů restaurací, hoteliérů nebo třeba studentů z oboru gastronomie. Ti se ve středu na veletrhu dověděli nejen o kulinářských novinkách, ale i o tom, jak přežít hospodářskou krizi.

„Vláda sektor služeb v souvislosti s krizí přehlíží,“ komentoval situaci prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Pavel Hlinka, který vystoupil na dopoledním zahájení prvního veletržního dne. „Zatímco stát přebírá záruky na úvěry průmyslového odvětví, služby žádné ručení nemají,“ podotkl Hlinka. Provozovatelé restaurací a hotelů se podle něj musí zaměřit na regionální prvky a českou kuchyni. „Jde o to levně nakoupit a co nejlevněji prodat. A pro takové požadavky je česká kuchyně ideální.“

Že jsou podobná opatření nezbytná dokazuje stále zvyšující se počet zkrachovalých restaurací a hotelů. „V Brně situace není tak tíživá jako v Praze, ale recese je globální, problémy lze čekat i tu,“ srovnal situaci Hlinka. Hotely podle něj zaznamenávají pokles hostů o třicet procent. „Neumím si představit, že by v dnešní době mohl někdo otevřít nový hotel, pokud by za sebou neměl firmu, která by ručila za případné ztráty,“ vyslovil se Hlinka.

„Současné projekty, které se plánují, tak s největší pravděpodobností zapadnou do šuplíků na hodně dlouho,“ řekl Hlinka. Asociace restaurací a hotelů proto vypracovala plán, jak podpořit právě tyto změny. „Budeme podnikům pomáhat s mezinárodní propagací, ale budeme vyžadovat i vysokou kvalitu jídel. Vydáme certifikát každému, kdo splní naše požadavky,“ přislíbil Hlinka.

Ruch na výstavní ploše pavilonů A2 a C nasvědčoval tomu, že podnikatelé z oboru gastronomie, hoteliérství a vinařství krize nepřinutila sedět s rukama v klíně. Přestože vyhlášení výsledků soutěžního klání o nejlepší pivo roku 2009 proběhlo už včera, i dnes tekl zlatavý mok proudem. Ke svému stánku návštěvníky lákali například zástupci domácího pivního giganta Heineken.

Příznivce vína potěšila degustační srovnávací zóna. V pavilonu A2 mohli porovnat vinařské úspěchy českých výrobců nebo se poučit o tom, jak víno vhodně skloubit s vybranými pokrmy. „Třiadevadesát procent českých vinic nalezneme v právě na jižní Moravě,“ připomněl Jaroslav Machovec z Vinařského fondu České republiky. „Brno je centrem vinařského kraje,“ dodal.

V pavilonu C návštěvníci obdivovali umění mladých talentů v soutěži Gastro Junior Nowaco Cup. O nejvyšší ocenění v oboru se na výstavišti během příštích dvou dnů utká třicet budoucích kuchařů, třicet číšníků a třicet cukrářů. Klání se kromě českých nadějí účastní i soutěžící z Polska či Slovenska. Každý z nich má v časovém limitu před očima mnohých diváků i poroty připravit svůj nejlepší výrobek. „Máme cukrářství v rodině, prakticky se ode mně očekávalo, že budu pokračovat,“ řekla pár minut po soutěžním výkonu sedmnáctiletá cukrářka Marcela Kuželová.

„V současnosti je potřeba v cukrářství měnit postupy, lidé chtějí jídla odlehčená, ovocná, s nízkou kalorickou hodnotou,“ okomentovala sladké trendy mistrová Věra Matušková, která Kuželovou na soutěž připravila. „Konkurence je tady silná, jestli v Brně uspěji, bude to pro mě velká odměna,“ vysvětlila Kuželová, která na republikové finále mistrovství postoupila z regionálního kola v Klimkovicích.

Program úvodního dne veletrhů završilo opět víno. Zástupci Vinařského fondu a brněnských veletrhů na slavnostním Galavečeru vinařů vyhlásili výsledky Mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex 2009.

Lucie Hrabcová a Aneta Šedá

4.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hráz Brněnské přehrady drží vodu, kterou využívají lidé ke koupání a energetici k výrobě elektřiny.
AKTUALIZOVÁNO
65

Hráz dokáže vypustit celou Brněnskou přehradu za tři dny

Miloš Kratochvíl.

Zbrojovka zvládla generálku, střelecky jí vyšel úvod duelu s Kayserisporem

AKTUALIZOVÁNO

Dálnice D1 na Vyškov je průjezdná. Hromadnou nehodu už odklidili

Podolí – Úsek dálnice, který v pátek odpoledne zablokovala hromadná nehoda čtyř osobních aut se dvěma nákladními auty a jednou dodávkou, je opět průjezdný. Nehoda se stala kolem třetí hodiny odpoledne na 205. kilometru dálnice D1 u Podolí na Brněnsku ve směru na Vyškov.

Brno chystá výstavu k výročí 100 let od vzniku první republiky

Brno – Století od vzniku samostatného československého státu a devadesát let od první výstavy na brněnském výstavišti. Dvě velká výročí, která se příští rok v květnu dočkají oslav. Představitelé Brna v pátek  schválili první přibližný návrh, jak by expozice mohla vypadat.

AUTOMIX.CZ

Toužíte po klasické škodovce? Na prodej jich je řada. Tyhle jsou nejzajímavější

Aut mladoboleslavské značky se na české inzerci povalují přímo hordy, v drtivé většině případů jde ale o běžné modely moderní éry. Co když ale sháníte škodováckou klasiku? I v tomhle případě je bohatý výběr.

Víc než na vojenské misi se bojím na D1, říká armádní lékař

Brno – Vidět mladé americké kluky, jak přichází třeba i o obě nohy, je těžké, říká armádní lékař Radek Uher. Pětatřicetiletý rodák z Břeclavi se v červnu po více než šesti měsících vrátil se svým týmem z polní nemocnice v Iráku. „Člověk musí být srdcař, aby tam jezdil,“ říká lékař.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení