Deset tisíc návštěvníků. Taková je předběžná bilance třídenního veletržního maratonu, který pátečním večerem skončil. Oproti minulému ročníku se za brány výstaviště podařilo přilákal o dva tisíce lidí více. Téměř devadesát procent z nich slibuje, že výstaviště navštíví i příští březen.
Letošní novinkou bylo spojení veletrhu G+H a veletrhu Vinex. Na čtyřech tisících výstavní plochy prezentovalo sto sedmdesát firem ze třinácti zemí světa. Zájem o obě témata veletrhu byl vyrovnaný. Zatímco veletrh G+H lákal hlavně odborníky z řad gastronomie, vábení degustačních zón Vinexu odolal jen málokterý ctitel vín.
“Jsem hrdý na to, že dokážeme vyrobit vína, která si nezadají se zahraničím,“ podpořil veletrh jeden z jeho hostů, ministr zemědělství Petr Gandalovič. „Je vidět, že vinaři dokázali správně využít všech příležitostí, které jim dává Evropská unie, systémy společné organizace trhu a dotační programy,“ pochválil Gandalovič bohaté zastoupení vystavovatelů z řad vinařů. Na čtrnáctém ročníku mezinárodního veletrhu vín se představilo dvě stě sedmdesát vzorků z šestašedesáti vinařských společností.
Zklamaní nebyli ani odborníci z řad gastronomie, hotelových a restauračních služeb. Tři dny veletržního dění mohli strávit navazováním profesionálních kontaktů, nebo se jen nechat bavit doprovodný programem veletrhů. Své umění jim prezentovali studentské talenty z oboru gastronomie v třídenním klání Gastro Junior Nowaco Cup stejně jako ostřílení borci Kuchařské show.
Letošní hodování se neslo v duchu regionální kuchyně a biovýživy. V rámci programové nadílky proběhlo také vyhlášení výsledků soutěží Zlatý pohár Pivex-Pivo 2009, Grand Prix Vinex 2009 a Česká biopotravina roku.
Příznivci veletrhu G+H si na další ročník počkají až do roku 2011. Koná se každé dva roky. Naproti tomu na Vinex se návštěvníci mohou těšit už příští březen. Představí se jim společně s veletrhy Salima, MBK a Inteco.
- Veletrhy G+H: Kulinářské klání i recepty proti krizi
- Veletrhy G+H a Vinex zahájil galavečer pivovarníků
Lucie Hrabcová