„Její kolekci jsme získali patrně díky tomu, že bude otevírat svůj první butik v České republice. Vznikne v pražské Pařížské ulici,“ uvedla ředitelka módních veletrhů Gabriela Císařová.

Westwoodová šila kostýmy například pro někdejší britskou premiérku Margaret Thatcherovou, přezdívanou Železná lady. Návrhářka je spjatá i s punkovou skupinou Sex Pistols.

Na Kabu i Stylu se celkem představí skoro osm stovek módní značek z patnácti zemí. „Českých výrobců je pětasedmdesát, největší zahraniční účast mají Polsko a Slovensko. Z každé země dorazí čtyřiadvacet firem,“ doplnila ředitelka Císařová. Podle ní se veletrhům daří i proto, že úspěch zažívá i oděvní a kožedělný průmysl.

Potvrzují to také čísla oborové asociace. Dle nich v letošním prvním pololetí vzrostly tržby odvětví o tři procenta ve srovnání se stejným obdobím loni. „Problém je ovšem v počtu zaměstnanců. Je jich příliš málo a brzdí to rozvoj oboru. Nahoru šly také průměrné mzdy, kvůli tomu ale zdražují i výrobky,“ zhodnotila stav oboru tajemnice České obuvnické a kožedělné asociace Vlasta Mayerová.

Pořadatelé veletrhů očekávají na veletrhu pět tisíc návštěvníků. Výstavy jsou určené pro odborníky a obchodníky, ne pro laiky.

Karel Gott.
Gott kvůli nemoci zrušil vystoupení v Brně. Na LétoFestu zazpívá Koller