Devátý ročník soutěže pořádá EkoCentrum Brno. „Soutěžit můžou žáci prvního a druhého stupně základních škol a středních škol na jižní Moravě jako skupiny, nebo jednotlivci. Dohromady tak máme šest kategorií," řekla Kateřina Grunová z EkoCentra.

Soutěž má podle ní pomoci dětem najít vztah ke knihám a zároveň podpořit jejich výtvarné a ekologické cítění. „Když mají děti volnou ruku, popustí uzdu i své bohaté fantazii, až se někdy dospělí nestačí divit," řekl spisovatel a režisér Arnošt Goldflam, který je patronem letošního ročníku.

Ručně vyrobené knihy můžou děti zanést do 28. února do tří hodin odpoledne osobně do centra v ulici Ponávka 2 v Brně, nebo je poslat poštou. „Vítězové získají knihy výtvarné potřeby. Absolutní vítěz se bude pyšnit titulem Veličenstvo kniha 2013," dodala Grunová. Slavnostní vyhlášení bude v Babicích nad Svitavou, kde jsou pro účastníky připraveny výtvarné dílny.

Všechny vítězné lidé uvidí v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. O jedné z cen pro mladé školáky mohou rozhodnout v internetovém hlasování i čtenáři Deníku Rovnost, kteří si vyberou nejkrásněji svázanou knihu. Hlasování začne několik dní po uzavření přihlášek, zřejmě v březnu příštího roku.

kritéria soutěže

celkový dojem

výtvarné pojetí knihy

využití přírodních a recyklovaných materiálů

literární složka

technické zpracování

originalita