„Není to určitě obvyklé, překvapilo nás to. Loni jsme měli kolem šesti případů podnapilých mladistvých. Dvanáctiletý chlapec ležel například na autobusové zastávce nebo skupinka opilých koledníků vbíhala tramvaji do cesty. Letos je ale v ulicích nezvyklý klid,“ popisuje situaci mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková. Jen pár nezbedných koledníků museli přijít umravnit brněnští strážníci. „Nebylo to ale nic vážného. Zřejmě posilněna alkoholem zastavovala skupinka mužů na Vinohradech na Pálavském náměstí automobily a poskakovala po silnici. Od strážníků si však dali říct a hned se zklidnili,“ dodala Kapitančiková.

Nad nebývalým klidem se podivuje i pracovník záchytné stanice v brněnských Černovicích Drahoslav Gulda, kterého čeká noční služba. „Nevím přesně, kolik lidí nám přivezli loni. Letos je to ale rozhodně podprůměrné, protože zatím nepřivezli nikoho,“ diví se Gulda.

Pracovníci strážníků i záchytné stanice se však shodují, že za to může zřejmě i nepříznivé počasí. Venku chvílemi bodavě pršelo a foukal studený vítr, spousta koledníků si tak alkohol dopřála až doma.

Většina Brňanů se navíc bude domů z návštěv vracet až večer. Na ty, kteří si však dali u známých štamprli alkoholu na cestu, si posvítí brněnská policie.

„Od sedmi do desíti hodin večer bude v brněnských ulicích několik desítek policistů. Zaměřujeme se hlavně na zbytkový alkohol, protože to bývá o velikonocích největší problém," řekla brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková. Akce s názvem Stop alkoholu za volantem má mít hlavně výchovný charakter a má odradit lidi od řízení pod vlivem alkoholu.

V brněnské záchystné stanici tak možná ještě budou mít napilno.